Викликає стрес: Супрун розвіяла міфи про популярний напій
Супрун розповіла правду про каву
Уляна Супрун розвіяла поширені міфи про популярний напій. Так експерт розповіла цікаві факти про каву на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
"Різним людям і при різних обставинах кава може бути як корисною, так і шкодити. Втім, якщо ви помірно споживаєте каву просто заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна", - написала експерт.
Кава містить кофеїн і ряд поліфенольних сполук і ефірних масел, які позитивно впливають на здоров'я. У 2016 році каву виключили з переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли у список речовин з протипухлинною дією:
- На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.
- Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.
- У деяких людей, які мають варіант GRIN 2A рецептора глутамату - кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.
- Кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.
- Люди, які регулярно і помірно споживають каву, мають на 15% нижче ризик передчасно вмерти.
- Любителі кави рідше хворіють на діабет, а у діабетиків кава перешкоджає утворенню вісцерального жиру (на животі).
- Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але іноді це шкодить здоров'ю.
- Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю і поліпшення настрою.
Однак кава може суттєво зашкодити здоров'ю, якщо його вживання переростає у звичку. "Як виникає залежність? Спочатку від кави добре: вона викликає викид дофаміну, серотоніну і ендорфінів - нейромедіаторів, які беруть участь у відчуттях задоволенні, бадьорості і радості", - зазначила Супрун.
Фото: (facebook.com/ulanasuprun)
У випадку залежності потрібно спробувати не пити каву кілька тижнів. Тільки тоді кількість аденозінових рецепторів зменшиться до звичного рівня.
Раніше ми писали про те, що Супрун розповіла, як побороти напад важкої тривоги.
А також розповідали про те, що Супрун застерегла українців про небезпеку інсульту.