Лікарі з'ясували, кому заборонено їсти помідори
Помідори можуть викликати у деяких людей неприємності зі здоров'ям, тому лікарі рекомендують виключити їх з раціону. Але для всіх інших овоч дуже корисний і навіть незамінний завдяки унікальній речовині - лікопіну.
Кому не можна їсти помідори, міфи про овоч і в чому його користь - читайте нижче в нашому матеріалі.
Кому не можна їсти червоний овоч
За словами лікаря-ендокринолога Альбіни Комісарової, у деяких людей томати можуть викликати печію, в такому випадку їх краще виключати взагалі з раціону.
"Але це індивідуальна реакція, а не рекомендація для всіх", - додала лікар.
Медик зруйнувала популярний міф про помідори
Згідно з цим міфом, помідори багаті дубильною кислотою, яка підвищує кислотність шлункового соку і може призвести до виразки. Але це не так.
"Концентрація шлункового соку шикарно регулюється нашим організмом в залежності від їжі, що в нього надходить, і вже точно ніякий продукт ні в змозі викликати виразку або гастрит. Туди ж і цитрусові", - пише Комісарова.
У чому користь помідорів
Помідори багаті вітаміном С, калієм, фолатами і вітаміном К. Але найбільше вони цінні тим, що є джерелом потужного антиоксиданту - лікопіну, який знижує ризик серцевих захворювань і раку.
Як правило, чим червоніше помідор, тим більше в ньому лікопіну. Речовина зберігається і в приготованих томатах, причому за рахунок випаровування вологи концентрація лікопіну в них зростає.
Основна функція лікопіну в людському організмі - антиоксидантна. Зниження окисного стресу уповільнює розвиток атеросклерозу, а також забезпечує захист ДНК, що може запобігати онкогенезу.
В овочі містяться, крім лікопіну, такі корисні речовини:
Вітамін С. Важлива поживна речовина і антиоксидант. Один томат середнього розміру може забезпечити близько 28% добової норми споживання.
Калій. Мінерал дуже корисний для контролю артеріального тиску і профілактики серцевих захворювань.
Вітамін К1 (філлохінон). Вітамін К важливий для згортання крові і здоров'я кісток.
Вітамін В9 (фолат). Важливий для нормального росту тканин і функціонування клітин. Вкрай корисний для вагітних.
Бета-каротин. Антиоксидант, що надає їжі жовтий або помаранчевий відтінок, перетворюється на вітамін А в вашому організмі.
Нарингенин. Цей флавоноїд міститься в шкірці томатів. Він зменшує запалення і захищає від різних захворювань.
Хлорогенова кислота. Потужна антиоксидантна сполука, яка знижує кров'яний тиск у гіпертоніків.
Раніше лікарі також розповіли, кому не можна їсти молоду картоплю, щоб не підірвати здоров'я.
Також медики з'ясували, що станеться з організмом, якщо відмовитися від вживання яєць.