Сьогодні, 4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку. Важливо знати, чому виникає хвороба, як її профілактувати та зменшити ризик появи онкологічних захворювань в цілому.
Зокрема, не кожне утворення у тканинах людини переростає в рак. Однак, все ж у деяких випадках ризик розвитку онкології дуже високий, повідомляє Центр громадського здоров'я.
Так, ракові клітини відрізняються від нормальних через генні мутації. Вони можуть виникати як через спадковість, так і під впливом перенесених захворювань, канцерогенів, віку, алкоголю, нікотину, поганої екології та ультрафіолету.
На відміну від здорових клітин, ракові:
Лікарі кажуть, що успішність лікування раку людини залежить від типу хвороби та стадії, а також від лікування. Тому, чим раніше виявлено захворювання, то вище шанси на повне одужання.
Кинути курити
Цей фактор є одним із головних. Може виникнути рак легень, порожнини рота, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. До того ж вплив пасивного куріння може збільшити ризик розвитку раку легенів.
Здорове харчування
Овочі, фрукти, нежирне м'ясо птиці, цільнозернові продукти повинні бути в раціоні постійно, на відміну від фастфуду та перероблених продуктів (ковбаса, консерви).
Стежте за вагою
Медики кажуть, що саме з надмірною вагою пов'язано понад 20% розвитку всіх видів раку. Потрібно бути фізично активними хоча б пів години на день.
Не засмагайте на сонці з 10:00 до 16:00
Так, у цей час сонячні промені найагресивніші й відмовтеся від солярію. Використовуйте сонцезахисні засоби з SPF 30+ протягом року.
Рак шкіри – один із найпоширеніших видів раку, якому можна запобігти.
Щеплення
Як відомо, вірус папіломи людини викликає рак шийки матки або гепатит. А це веде до раку печінки. Однак, це можна попередити за допомогою вакцинації.
Регулярно відвідуйте лікаря
Скринінги у лікарів різних типів раку збільшують шанси раннього виявлення хвороби.
Зокрема, якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів та успішного подолання захворювання.
Раніше ми повідомляли, що медики спростували п'ять популярних міфів про причини розвитку раку.
Також ми писали, що названо овочі, які підвищують ризик раку шлунку.