Овочі вкрай корисні і необхідні для нашого організму, але в деяких випадках потрібно бути обережніше з їх вживанням.
Який овоч може вчинити шкоду вашим ниркам, розповіла лікар з США Люсія Гарсія, пише Quora.
Йдеться про шпинат, який ми любимо додавати в салати, подавати до м'яса, готувати з нього перші страви, пироги і так далі.
Але доктор Гарсія попереджає, що шпинат - це овоч з найвищим рівнем щавлевої кислоти. Вміст у ньому цієї кислоти досягає 0,97%.
"Коли щавлева кислота потрапляє в організм, вона з'єднується з кальцієм. Не тільки перешкоджає засвоєнню кальцію, але і утворює оксалат кальцію. Розчинність оксалату кальцію дуже низька, що може легко викликати камені в нирках і сечовивідних шляхах", - говорить медик.
Але уникнути цього можна, вживаючи приготований шпинат, а не сирий.
"Багато дієтологів вважають, що приготування на пару і кип'ятіння - це ефективний метод приготування, який може знизити вміст щавлевої кислоти в шпинаті на 80-90%", - додала медик.
Раніше лікарі також перерахували й інші продукти, які "вирощують" камені в нирках.
Також ми писали про фрукт, який може знижувати тиск без вживання таблеток.