Кулінар Євген Клопотенко розповів, як приготувати смачний український борщ в мультиварці. Він запевняє, що вийде так само смачно, як у мами. І хоча у кожної сім'ї свій рецепт борщу, переможець МастерШеф рекомендує скористатися його порадами, щоб домогтися ідеального смаку.
Рецепт, покрокове приготування борщу Клопотенко розмістив на особистому сайті.
М'ясо можна вибрати абсолютно будь-яке - підійде свинина, яловичина, курятина, баранина, індичатина, кролятина. Можна також приготувати пісний борщ, взявши за основу квасолю, сочевицю і навіть горох.
"Мені подобається, коли бульйон наваристий, тому найчастіше я віддаю перевагу свинині. Підійде будь-яка частина. До слова, можна навіть готувати борщ зі свинячою рулькою, попередньо знявши з неї шкіру", - говорить кулінар.
Буряк для прискорення процесу можна нарізати соломкою і відправити в бульйон першою. Овоч також можна відварити або запекти у фользі, потім натерти і відправити до зажарки - цибулі і моркви.
В зажарку з овочів можна додати томатну пасту, томатний сік або дрібно порізані кубиками свіжі томати без шкірки, а потім сік половини лимона. Для пікантності додайте в зажарку пару ложок аджики.
"Втім, можна використовувати і таку заготовку для засмажки: перебийте в блендері один солодкий червоний перець і один рожевий томат", - радить Клопотенко.
Із спецій традиційно додають лавровий лист, часник, кріп, запашний перець горошком і чорний перець горошком, сіль і цукор (для балансу смаку). Але можна додати сухі томати, базилік і навіть копчену паприку.
Капуста у класичному рецепті беруть білокачанну, але можна експериментувати з пекінською або навіть брюссельською.
Картоплю краще взяти цукристу, щоб вона танула в роті. Можна поекспериментувати з бататом, але не перестарайтеся, щоб не вийшов десерт.
Найголовніше в приготуванні борщу - дотримуватися послідовності, щоб овочі не були сирими або не розварилися.
Візьміть 3 штуки картоплі, очистіть і наріжте невеликими кубиками. Очистіть одну цибулю і теж наріжте дрібно. Візьміть одну моркву і одну буряк, наріжте соломкою.
Використовуйте червоний солодкий перець, щоб колір вийшов насичено-червоний. З одного перцю видаліть плодоніжки і насіння, а потім наріжте смужками.
Влийте в чашу мультиварки 4 ст. л. соняшникової олії і викладіть перець, цибулю, моркву, буряк, посоліть і виставите режим смаження на 15 хвилин.
400 г ребер необхідно розділити на сегменти або можете нарізати великими частинами - як вам більше подобається. Відправте в чашу мультиварки до овочів.
Потім додайте 200 г порізаних томатів. Можна використовувати томати у власному соку і 2 ст. л. томатної пасти. Посоліть за смаком і додайте половину чайної ложки цукру.
Візьміть 250 г білокачанної капусти і наріжте, відправте в чашу мультиварки разом з картоплею.
Влийте 2 л води і поставте в режим "Суп" на 40 хвилин. В кінці приготування дрібно порубайте 3 зубчики часнику і додайте в борщ. Подавати можна зі сметаною і салом.
Раніше кулінар також розповів, як приготувати смачні пельмені зі свининою.
Також він дав рецепт ідеально хрустких малосольних огірків, які можна приготувати всього за кілька годин.