Правильно зварити каву в турці - справа не клопітка, але і тут є ряд нюансів. Адже на смак напою може вплинути все - від якості зерен до температури води. А справжні любителі кави радять додавати в неї... сіль.
Як приготувати ідеальний напій, пише 1000.menu.
Найкраще взяти каву в зернах свіжого обсмаження - не більше місяця. Найкращий сорт для турки - арабіка, вона дуже ароматна і менше гірчить.
Воду візьміть бутильовану, адже важливо, щоб вона була м'якою.
Цукор ідеально підійде тростинний, але можна звичайний або зовсім без цукру - орієнтуйтеся на свій смак.
Додайте дрібку солі, щоб розкрити смак кави.
Зерна ідеально молоти безпосередньо перед варінням, а помол повинен бути тонким. Подрібніть в кавомолці протягом мінімум 40 секунд, можна з перервами, щоб не перегріти кавомолку.
На виході має вийти м'який і оксамитовий порошок - перевірте його пальцями.
Найсмачнішу каву варять в мідній турці, але як варіант підійде і з нержавійки. Засипте в неї каву з розрахунку 2 чайні ложки на одну порцію. Додайте цукор і сіль. Ретельно перемішайте всі інгредієнти. Далі налийте воду, з розрахунку 100-120 мл на одну порцію. Перемішувати більше вже не потрібно.
Важливо, щоб вода не була вище самої вузької частини турки, адже їй потрібно місце, куди підніматися при варінні.
Поставте турку на середній вогонь. Поступово кава буде прогріватися, а зверху почне утворюватися пінка. Як тільки цей процес почнеться, зменшіть вогонь до мінімуму і почніть уважно стежити за пінкою.
Коли пінка почне підніматися, прагнучи "втекти" з турки, зніміть її з вогню і почекайте, поки кава заспокоїться і пінка осяде. Поверніть турку на вогонь і повторіть цей процес - дочекайтеся підняття пінки, зніміть, заспокойте.
Повторіть так чотири рази. Але не допускайте, щоб кава при цьому закипіла - найкраща температура для заварювання кави - 95-96 градусів.
В кінці вимкніть вогонь і влийте в турку ложку холодної або крижаної води - це робиться для того, щоб кавові крупинки осіли на дно.
Зачекайте ще одну-дві хвилини, а потім розлийте каву по підігрітих чашках, щоб зберегти її аромат. Чашки можна перед цим просто обдати окропом.
Раніше експерти розповіли, як приготувати твердий сир вдома з двох інгредієнтів всього за 15 хвилин.
Також ми писали, що лікар-ендокринолог розповіла про найшкідливішу каву.