Вчені дослідили, що вживання шпинату допоможе знизити розвитку раку товстої кишки. Для дослідження використали модель частого спадкового захворювання – аденоматозний поліпоз.
Про це пише Taylor Francis Online.
Так, шпинат може допомогти в профілактиці раку у пацієнтів зі схильністю до такого захворювання. Фахівці кажуть, що спеціальна дієта може відстрочити необхідність видаляти товсту кишку і довго лікуватися медикаментами.
Також після дієти зі спеціальним ліофілізованим шпинатом протягом 26 тижнів науковці виявили велику протипухлинну активність в товстій і тонкій кишці досліджуваних добровольців.
Вчені використовували підхід multi-omics і виявили, що шпинат не тільки пригнічує пухлини, а й збільшує різноманітність кишкового мікробіому – корисних мікробів, а також зміни в експресії генів, що і допомагає запобігти раку.
Окрім того, жирні кислоти, пов'язані з регулюванням запалення – метаболіти лінолеату, були підняті до рівня норми в організмі за допомогою дієти зі шпинату.
Шпинат гарний тим, що це низькокалорійний продукт. У 100 грамах міститься 22 Ккал, що робить його дієтичним і корисним.
Листя шпинату — справжнє джерело вітамінів: С, A, B1, В2, B6, РР, Р, Е, D2, К, він багатий на мінеральні речовини, такі як залізо, калій, цинк, магній, кальцій і сапоніни, фітонутрієнтами, які допомагають організму позбавитися від надлишку холестерину, зміцнюють імунну систему, запобігають хворобам серця.
Високий вміст заліза в продукті допомагає нормалізувати рівень гемоглобіну в крові, завдяки чому тканини організму краще забезпечуються киснем. Шпинат допомагає налагодити обмін речовин, володіє легкими сечогінними і проносними властивостями, має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію.
Таким чином, люди, які регулярно вживають в їжу шпинат, мають здоровий колір обличчя, міцні зуби і здорове волосся. Шпинат дуже корисний при одужанні після важких хвороб. Крім того, шпинат один з тих продуктів, регулярне вживання якого затримує розвиток злоякісних пухлин.
Раніше ми повідомляли, які продукти не можна заморожувати, адже вони можуть перетворитися на сміття.
Також ми писали, що дієтолог назвала найшкідливішу зелень.