Сезон смачних і ароматних шашликів в Україні відкритий. Але як правильно вибрати, замаринувати і підсмажити м'ясо, щоб отримати хрустку скоринку, соковиту м'якоть, запах диму? А що купувати - свинину, курятину, баранину?
Відповіді на ці питання дали експерти "Корисної програми".
Так, ведучий ток-шоу Олександр Лук'яненко запевняє: вдалий вибір м'яса - це 80% успіху.
Традиційний кавказький шашлик готується з баранини, для нього найкраще підійдуть корейка, вирізка і м'якоть.
Курячий шашлик подобається багатьом, тому що виходить ніжним і ароматним - для нього можна взяти гомілку або стегна.
Задля шашлику з телятини підходить товстий край на кістці, тобто спинка. Ці м'язи не надто задіяні в русі тварини, тому вони м'якші.
"В Україні ж найпопулярнішим м'ясом для смаження на вогні є свиняча шия, саме з неї виходить соковитий шашлик", - зазначає експерт.
Кулінари зі стажем також рекомендують вибирати свіже, охолоджене м'ясо для шашлику. А експерт з якості та безпеки харчових продуктів Богдана Леонова рекомендує:
Крім того, часто виробники маринують вчорашнє м'ясо, яке не вдалося вчасно реалізувати, а щоб замаскувати неприємний запах - додають хімічні компоненти. Тому, звичайно, краще приготувати маринад самостійно.
Шеф-кухар Данило Яковенко, зокрема, одним з компонентів для експрес-методів маринування називає айран. Цей газований напій розм'якшить м'ясо і додасть йому ніжності.
"Ще один швидкий метод - в соку цибулі. Візьміть кілька цибулин і натріть їх на тертці або подрібніть в блендері, так вони швидше віддадуть сік м'яса і майбутній шашлик стане м'яким. Вже замаринований шашлик накрийте тарілкою або кришкою, але так, щоб зверху можна було поставити якийсь вантаж. Прес прискорить процес маринування", - розповів кулінар.
Нагадаємо, нещодавно лікар назвав найнебезпечніший маринад для шашлику, який виділяє канцерогени.