На ринках України з'явилися перші кавуни ранніх сортів. Експерти відзначають, що сезон ранніх кавунів в цьому році почався майже на два тижні пізніше, ніж зазвичай. Крім того, ціна на улюблену ягоду злетіла майже в три рази.
Що відбувається з цінами на кавуни на ринках країни, розповіли фахівці проекту EastFruit.
Дощі та гради завдали сильної шкоди врожаю багатьох культур в Україні й баштанних це теж торкнулося. Цього року перші кавуни з'явилися на ринках майже на два тижні пізніше, ніж у 2020 році. Деяким виробникам навіть довелося заново пересівати площі під кавунами.
Перші ранні кавуни почали реалізовувати поки тільки поодинокі виробники в Херсонській області. Ціни на ягоди теж сильно відрізняються – перші партії зараз продають від 9 до 12 гривень за кілограм. У 2020 році ціна на кавуни в цей же період була у 2,7 раза нижче.
Однак експерти вважають, що завищена ціна пов'язана з тим, що на ринку дуже мало пропозицій.
У 2020 році перші ранні кавуни реалізувалися за ціною від 3 до 5 гривень за кілограм. Але при цьому пропозицій на ринку було багато, і ціна дуже швидко знижувалася.
У 2021 році масово на ринках кавуни почнуть з'являтися тільки після 20 липня, а пік ґрунтових сортів очікується тільки до середини серпня.
Виробники сильно знижувати ціни не планують і будуть утримувати її якомога довше, оскільки довелося заново пересівати баштан, а це – додаткові витрати для фермерів.
Кавуни складаються з рідини та відмінно насичують нею організм. У спекотну погоду ця ягода особливо корисна, бо вона дасть ситість і вгамує спрагу. У кавуні міститься вітамін С, вітамін А, калій, магній, вітаміни групи B.
Кавуни корисні для серця, він знижує кров'яний тиск і розширює судини. Також 100 грамів кавуна щодня допоможуть утримувати в порядку шкіру і волосся, підтримає здоров'я травного тракту, знизить м'язові болі та ризик розвитку раку.
"Він розширює просвіти судинних стін завдяки амінокислоті — цитруліні — поліпшується стан артерій і знижується кров'яний тиск. Крім того, що міститься в кавуні ікопен підвищує тонус судин і капілярів. А вітаміни С і В6 стабілізують роботу серцево-судинної системи. Також кавун допомагає виводити з організму шлаки та елементи радіонуклідів і холестерину", - відзначають дієтологи.
За словами фахівців, кавуни потрібно вживати в першій половині дня. Добова безпечна доза - 200-250 грам.
Не варто їсти кавуни людям з сечокам'яною хворобою, колітами, розладами шлунка, аденомою передміхурової залози та різними патологіями, які супроводжуються поганим відтоком рідини.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що сезонна ягода в Україні побила рекорд за цінами - від 400 гривень за кілограм.
А також розповідали про те, яка року корисніше - вишня або черешня.