У Британії придумали нову технологію, яка допоможе боротися зі змінами клімату. В процесі виготовлення чипсів і пива буде проводитися добриво для аграріїв, але при цьому не буде шкідливих викидів в атмосферу.
Як повідомляє видання ВПС, виробник картопляних чипсів Walkers збирається запустити нову технологію і скоротити викиди вуглекислого газу на 70%. За цією технологією СО2 від процесу бродіння пива будуть змішувати з картопляними відходами, і ця суміш стане мінеральним добривом в аграрній сфері. Добриво будуть застосовувати на полях, де вирощують картоплю.
Сенс в тому, що виробництво добрив теж супроводжується великими викидами СО2 і нова технологія дозволить зробити екологічно чистими відразу три процеси. Суміш пива та чипсів зробить подвійну роботу – збере всі шкідливі гази й від бродіння, і від виробництва добрива.
Як повідомляє видання, виробник чипсів вже використовує систему метанового бродіння, завдяки якій бактерії харчуються картопляними відходами та виробляють газ. Його збирають і спалюють у процесі обжарювання чипсів, а це дозволяє не використовувати для виготовлення викопне паливо. Після бродіння залишається картопляна маса, яку будуть змішувати з відходами пивного бродіння.
Компанія, яка займається розробкою цієї технології, вже працює і над іншими проєктами, які використовуються у виробництві пального, полімерів, добрив і будівельних матеріалів.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що експерти назвали простий спосіб відновити нюх після COVID-19.
А також розповідали про те, що вчені знайшли тисячі унікальних наскельних малюнків часів льодовикового періоду.