Вчені назвали овочі, які збільшують ризик раку стравоходу вдвічі
Дослідники виявили деякі основні харчові фактори ризику розвитку раку стравоходу, серед яких солона їжа, продукти з високим вмістом цукру, деякі напої. Але також у фактори ризику входить і вживання певних овочів, при цьому загроза виникнення онкологічного захворювання збільшується вдвічі.
Згідно з дослідженням, опублікованому у Британському журналі раку, мариновані овочі можуть збільшити ризик розвитку раку стравоходу.
Науковці провели метааналіз спостережних досліджень цієї асоціації, щоб оцінити існуючі докази. Для цього вони вивчили дані PubMed, ISI-Web of Science, J-EAST, IndMed, Vip Chinese Periodical і базу даних China National Knowledge. Всього в аналіз було включено 34 дослідження.
Більшість аналізів в підгрупах показали "статистично значущий" зв'язок між вживанням маринованих овочів і ризиком розвитку раку стравоходу, розповіли вчені.
"Наші результати свідчать про потенційне дворазове збільшення ризику раку стравоходу, пов'язаного зі споживанням маринованих овочів", - підсумували дослідники.
При цьому науковці додали, що необхідні подальші добре сплановані проспективні дослідження, "оскільки більшість даних було отримано з ретроспективних досліджень, а результати були сильно різнорідними".
Тут варто звернути увагу, що про загрозу виникнення раку стравоходу через продукти, консервовані за допомогою соління - такі, як мариновані овочі - повідомляли й у Всесвітньому фонді дослідження раку, передає Express.
За даними органу охорони здоров'я, солоні овочі також пов'язані з ризиком розвитку раку шлунка.
Які ознаки раку стравоходу
Є багато можливих симптомів раку стравоходу, але їх часом не просто виявити, тому важливо звернутися до медиків і провести необхідні аналізи. За даними NHS, ознаки можуть вплинути на ваше травлення, наприклад:
- Проблеми з ковтанням (дисфагія)
- Почуття або хвороба
- Печія або кислотний рефлюкс
- Симптоми розладу шлунка, такі як сильна відрижка.
Інші симптоми охоплюють:
- Кашель, який не проходить
- Хрипкий голос
- Втрата апетиту або довільна втрата ваги
- Відчуття втоми або відсутність енергії
- Біль в горлі або в середині грудей, особливо при ковтанні.
Нагадаємо, раніше в МОЗ України розповіли, як працюють 6 безплатних досліджень для виявлення раку на ранніх стадіях.
Додамо також, перед цим дослідники з'ясували, що деякі моделі харчування з упором на рослинну їжу можуть підвищувати ризик онкології.