Вбережіть припаси: скільки можна зберігати гречку, рис і манку, та як правильно це робити
Під час війни, як ніколи актуальним стало питання запасів продуктів на майбутнє. Серед основних позицій, якими українці звикли запасатись, неодмінно є крупи. Але далеко не всі знають, як правильно зберігати таку продукцію, аби вона не зіпсувалася.
Тож, як правильно зберігати крупи - читайте у нашому матеріалі Styler далі.
Задовільні умови зберігання
Для вдалого зберігання круп треба стежити перш за все за показниками температури та вологості. Не рекомендуються постійні перепади температури, тобто температура в приміщенні не повинна сильно залежати від часу доби.
Відтак, рекомендований рівень вологості має бути в межах 60-70%. Рекомендований температурний режим не має перебільшувати 5-15 градусів вище нуля.
Окрім того, треба здійснювати контроль вологи та температури самої крупи. Якщо у вас крупа зберігається у мішках - перевертайте їх раз на тиждень, якщо у більш доступному місці, то вистачить й просто перемішати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко зміниться ціна на гречку: актуальний прогноз
Крупи чутливі до умов зберігання (фото: pixabay)
Причини псування
- Поганий запах - може виникнути внаслідок недотримання товарного сусідства або неналежного зберігання.
- Неприємний смак - задовгий термін зберігання, тобто крупа залежалась, в результаті чого її хімічні та смакові властивості почали змінюватись.
- Нетиповий колір - також причина у часі зберігання, наприклад, це може бути наслідком прямого потрапляння світла.
- Пліснява - порушення температурного режиму та/або підвищена вологість. Також це може бути через погану вентиляцію приміщення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подешевшала гречка: де зараз вигідно купувати
Гречка коштує 90 грн за 1 кг, тому її варто дбайливо зберігати (фото: freepik)
Терміни придатності
Зверніть увагу, що зазначені терміни придатності є актуальними за умови дотримання умов зберігання.
Терміни придатності для різних видів круп:
- пшенична, вівсяна й кукурудзяна крупа та манка - від 4 до 10 місяців
- гречана крупа - приблизно 20 місяців
- рис - 16-18 місяців
- вівсяні пластівці - орієнтовно 6 місяців.
Сподіваємось, ці поради стануть вам у нагоді!
Раніше ми писали про простий спосіб, який вбереже крупи від жучків.
Також читайте, які крупи перед варінням промивати необов'язково.