Сирна пасха: топ-5 рецептів святкової паски
Класичні і оригінальні рецепти сирної паски, які будуть під силу навіть кулінарам-початківцям
Сирна пасха - одна з найсмачніших святкових страв на пасхальному столі. Приготування ніжного сирного десерту вимагає набагато менше зусиль, ніж випічка пасок з дріжджового тіста. До того ж, сирну паску можна готувати з використанням сучасних кухонних помічників.
Напередодні Великодня 2018 Styler пропонує топ-5 рецептів сирної паски: класичний варіант, сирна паска без випічки і заварна, в мультиварці, рецепти з додаванням желатину і згущеного молока.
Сирна паска: класичний рецепт
Сирну паску готують у спеціальній роз'ємній формі у вигляді пірамідки, але можна використовувати будь-яку іншу ємність. Головне, щоб обрана форма мала отвір, куди буде стікати сироватка. Для приготування сирної паски за класичним рецептом знадобляться наступні продукти:
- 1,5 кг сиру жирністю від 5% до 9%;
- 0,5 кг цукру;
- 5 яєць;
- 0,5 кг вершкового масла;
- 0,2 кг сметани жирністю 20%;
- 1 пакетик ваніліну;
- 0,2 кг родзинок, можна використовувати цукати;
- 0,1 кг мигдалю або волоських горіхів;
- цедра 1 лимона або апельсина;
Такого обсягу продуктів вистачить, щоб заповнити 4 великодні формочки по 0,4 кг.
Фото: Сирна паска за класичним рецептом (pixabay.com/isfara)
Перед приготуванням паски сир слід покласти під гніт на 12 годин. Потім його необхідно віджати і подрібнити через сито або блендером. Ізюм помити і залити окропом. Горіхи обсмажити і подрібнити. Збити білки в міцну піну з 0,2 кг цукру. Ввести масу в сир. Жовтки розтерти з цукром, що залишився, всипати ванілін, додати в сирну масу. Вершкове мало розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Змішати всі інгредієнти в каструлі, поставити на повільний вогонь. Варити 7 хвилин, помішуючи силіконовою лопаткою або дерев'яною ложкою. Після цього зняти з печі і продовжувати помішувати до охолодження.
Коли маса стане теплою, розкласти її в форми, застелені марлею. Кожну форму поставити в глибоку тарілку, а зверху розмістити вантаж. Витримати сирні паски в холодильнику 32-36 годин, потім розібрати форми, прибрати марлю і прикрасити блюдо за своїм бажанням.
Сирна паска на згущеному молоці: задоволення для ласунів
Тим хто дуже любить солодке, обов'язково сподобається ця сирна паска. Рецепт святкового десерту без яєць зі згущеним молоком, сухофруктами і горіхами не вимагає випічки і не займе багато часу на приготування.
Фото: Сирна паска зі згущеним молоком має ніжний аромат і вершковий смак (facebook.com/recaseorg)
Необхідні продукти:
- 1 кг сиру 5-9%;
- 0,2 кг вершкового масла;
- 0,25 кг сметани 20%;
- згущене молоко - 1 банка;
- 0,1 кг цукрової пудри;
- сухохрукти (родзинки, курага, цукати) - 100 гр;
- горіхи волоські - 50 гр.
Сир віджати, позбутися від грудочок за допомогою блендера. Вершкове масло розм'якшити, потім розтерти його з цукровою пудрою. Сухофрукти розпарити окропом після чого віджати. Горіхи обсмажити і подрібнити. Змішати сир, масляну масу, сметану, влити згущене молоко, додати сухофрукти з горіхами. Викласти суміш в застелену марлею форму, поставити в холодильник під гніт на 14 годин.
Оригінальна сирна паска: рецпт заварної паски з шоколадом
Шоколадна сирна паска, рецепт якої досить простий у приготуванні, виглядає дуже незвично і стане головною прикрасою святкового столу. Вказаної кількості інгредієнтів вистачить для 1 великої пасхальної форми, об'ємом 0,7 л. Необхідні прдукти за рецептом:
- 0,5 кг сиру жирністю 0,5%;
- 3 яйця;
- цукор - 150 гр;
- 100 мл вершків 15% жирності;
- 100 мл молока 2,5% жирності;
- цедра апельсина - 4 ст.л.;
- какао - 2,5 ст.л.;
- горіхи, сухофрукти - за смаком;
- ванілін - 1 пакетик.
Фото: Заварна сирна паска з шоколадом стане прикрасою святкового столу (facebook.com/thrightfood)
Сир попередньо віджати і розтерти. Яйця збити з цукром, в суміш додати ванілін, молоко і вершки кімнатної температури. Отриману масу поставити на слабкий вогонь, варити помішуючи протягом 5-7 хвилин (до кипіння не доводити). Потім зняти з печі, додати 1 ст.л. какао, розмішати. Потім ввести сир, сухофрукти, горіхи, цедру і какао-порошок, що залишився. Ретельно перемішати, укласти в застелену марлею пасочницю. Поставити заварну сирну паску під гніт в холодильник на 12 годин.
Без випічки: сирна паска з желатином
Рецепт сирної паски з желатином відрізняється тим, що сироватка під час настоювання маси виділятися не буде. Тому для приготування цього десерту можна використовувати будь-які форми і силіконові ємності. Необхідні інгредієнти:
- 0,6 кг сиру 5%;
- 125 гр. сметани 20%;
- 30 гр вершків 10-12%;
- 50 гр вершкового масла;
- 200 гр цукрової пудри;
- желатин 20 гр;
- ванілін - 1 пакетик;
- цукати - за смаком;
- 1 банан.
Фото: Рецепт сирної паски з желатином не вимагає використання спеціальної пасочниці (facebook.com/recaseorg)
Желатин розвести склянкою (180мл) теплої води, залишити на 5 хвилин. Сир протерти через сито або подрібнити блендером, додати сметану, вершки, розм'якшене вершкове масло, цукрову пудру, ванілін. Все перемішати ложкою або міксером, потім ввести желатин і перемішати ще раз. Для начинки подрібнити банани, можна також використовувати цукати або сухофрукти. З'єднати сирну масу з начинкою і наповнити нею формочки. Відправити в холодильник на ніч.
Сирна паска в мультиварці
Простий рецепт паски в мультиварці з використанням сиру за смаком трохи нагадує запіканку. Таке блюдо можна не побоюючись давати навіть малюкам, адже всі інгредієнти проходять термообробку. Необхідні продукти:
- 0,5 кг сиру 5-9%;
- 3 яйця;
- 200 гр цукру;
- 3 ст.л. манки;
- 1 ст.л. картопляного або кукурудзяного крохмалю;
- 0,5 ч.л. солі;
- родзинки або сухофрукти - 100 гр.
Фото: Рецепт сирної паски в мультиварці нагадує запіканку (facebook.com/DomoluxS)
Ізюм запарити в окропі. Сир перетерти або подрібнити блендером до однорідної консистенції, додати яйця, цукор, сир, манку, сіль і крохмаль. Дати масі настоятися протягом 30-40 хвилин, потім вмішати родзинки або сухофрукти. Чашу мультиварки змастити вершковим маслом, обсипати паніруванням (подрібненими здобними сухариками або печивом), вилити сирну масу розрівняти. Вибрати режим "Випічка" і встановити таймер на 50 хвилин. Після деактивації режиму кришку мультиварки не відкривати ще протягом години, щоб паска не опала. Після охолодження блюдо можна прикрасити глазур'ю, пасхальною присипкою або горішками.
Топ-5 страв для великоднього столу (video.rbc.ua)