Вчені розповіли, чи варто вживати в їжу заморожені фрукти і овочі
Якість продуктів харчування залишається постійним відкритим питанням для багатьох людей. Науковці, медики та дієтологи регулярно розповідають, які саме овочі і фрукти є найбільш корисними і як їх потрібно правильно зберігати і готувати.
Вважається, що консервовані та заморожені фрукти та овочі менш корисні, ніж свіжі, але виявилося, що це твердження не зовсім вірне.
Як розповіла старший співробітник з питань харчування Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Фатіма Хачем, будь-яке яблуко чи морква починає втрачати свої поживні та енергетичні властивості, як тільки було зірвано або висмикнуте з землі, пише BBC.
"Ті овочі, які ми купуємо для того, щоб приготувати, до того часу, коли вони опиняються на полицях магазинів, вже втрачають частину своєї живильної цінності", - розповіла вчений.
Вона додала, що плід продовжує використовувати власні поживні речовини та розщеплює їх для підтримки життя клітин. Деякі речовини, наприклад, вітамін С, особливо уразливі.
А ось заморожування істотно знижує процес втрати поживності продукту. Все залежить від швидкості, з якою поживність втрачається у різних овочів і фруктів.
У 2007 році дослідник з Каліфорнії Діана Барретт зробила детальний аналіз про властивість свіжих, заморожених і консервованих овочів і фруктів.
Як пояснила Барретт, більшість овочів значно менше втрачали поживних властивостей завдяки заморожуванню, оскільки воно гальмує процес окиснення. В цьому випадку має значення період часу, який проходить після збору фруктів і овочів до заморожування. Однак в останні роки цей процес значно прискорився завдяки сучасним інноваціям.
Набагато більше фрукти та овочі втрачають при термічній обробці перед консервуванням. До того ж у консервації є інший мінус – туди додають сіль або цукор.
Однак у консервів є і плюс – всі продукти стерилізують і виявити там патогенні мікроорганізми вкрай малі, що дає можливість зберігати консерви роками.
"Якщо нам вдається з'їдати свіжий салат хоча б раз в день, поєднуючи це зі стравами, приготованими з заморожених і консервованих продуктів, то ми нічим не ризикуємо", - додала Фатіма Хачем.
Фахівці нагадують, що в умовах пандемії та карантину дуже важливо вживати свіжі овочі та фрукти щодня.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вчені назвали запахи продуктів, які викликають сильне почуття голоду.