На Щедрий вечір (Старий Новий Рік), 13 січня, прийнято подавати на стіл щедру кутю. У неї додають вершкове масло, вершки або молоко.
Про найсмачніші рецепти щедрої куті розповіло видання "Хочу".
Традиційно кутю готують з пшениці, але раніше за традиціями на Старий Новий рік робили її з ячменю і навіть жита. В наші дні дуже часто кутю роблять з рису.
Зерна крупи необхідно потовкти в ступці, щоб здерти лушпиння, не пошкодивши при цьому цілісність зерна. Потім відокремлюють лушпиння, просіваючи зерна і промиваючи. Ну а потім з чистих зерен варять кашу.
Наступним етапом приготування куті було додавання меду або сита (мед, розведений водою). Пізніше люди почали також додавати макове молочко, приготоване з перетертого запареного маку. Крім того, для смаку в кутю можна додати горіхи, родзинки і сухофрукти.
Всі інгредієнти для куті необхідно готувати окремо: з крупи варять розсипчасту кашку, родзинки і мак запарюють, горіхи подрібнюють. З'єднують вже готові продукти, які підігрівають 10-15 хвилин. Кутя повинна вийти рідкувата - вона так соковитіша, за старовинним рецептом спробуйте зварити її на меді.
Інгредієнти
1 склянка пшениці
100 г маку
100 г очищених волоських горіхів
2-3 ст. ложки меду
цукор за смаком
Приготування
1. Переберіть пшеницю, промийте і до готовності відваріть у воді.
2. Ретельно розітріть мак поки не утворюється молочко.
3. Додайте мед і перемішайте його з кашею.
4. Додайте жменю подрібнених волоських горіхів.
Інгредієнти
400 г пшениці або 250 г рису
1 стакан ягід (можна фрукти з варення)
Приготування
1. Переберіть пшеницю, промийте її і відваріть. Після цього зерно відкиньте на друшляк, охолодіть і додайте ягоди або фрукти.
2. Якщо кутя вийшла густою, додайте солодкої води або сироп. Для рису той же рецепт.
Інгредієнти
2 склянки ячної крупи
1 ст. молока
3 л води
2-3 ст. л. меду
0,5-1 ст. маку
2 ст. л. будь-якого варення
Приготування
1. Промийте крупу і поставте варити на невеликий вогонь. При цьому вчасно знімайте піну.
2. Коли з крупи виділяється слиз, то це означає, що необхідно злити зайву воду. Після цього кашу потрібно перекласти в іншу каструлю, додати молоко і варити до готовності. Щоб каша не пригорала, весь час її помішуйте.
3. Мак доведеться приготувати окремо, традиційно заливши його окропом і настоявши 10-15 хвилин, після чого воду злити. Розпарте мак і перетріть його в ступці з додаванням окропу в пропорції 1 ч.л. води на 1 ст. л. маку.
4. Готові інгредієнти: мак, родзинки і крупу змішайте, додайте мед і, безперервно помішуючи, нагрівайте на маленькому вогні ще 5-7 хвилин. Потім вимкніть вогонь і додайте в кашу варення.
Нагадаємо, експерти назвали лайфхак, який допоможе при смаженні картоплі, щоб вона не пригорала.
Раніше легендарний кухар Джеймі Олівер розкрив секрет ідеального зимового салату з недорогих українських овочів.