Навіть їстівні можуть бути небезпечними: як не отруїтися грибами
Як не отруїтися грибами та надати допомогу до прибуття медиків - в матеріалі Styler
В Україні ростуть сотні видів грибів, 500 з них є їстівними, а деякі з отруйних вміло маскуються під "хороші" гриби. Наприклад, опеньок несправжній чи печериця отруйна.
У МОЗ нагадали про деякі правила, які допоможуть уникнути небезпечного отруєння, а також розповіли про перші симптоми. При цьому проблеми з травленням можуть виникнути навіть після вживання "хороших" грибів.
Як не отруїтися грибами:
- готувати зібрані гриби треба не пізніше дня після їх збору,
- занадто молоді або занадто старі гриби краще не збирати - їх легко сплутати з отруйними,
- не купувати гриби на стихійних ринках,
- категорично не можна куштувати сирі гриби,
- не можна збирати гриби вздовж трас або виробництва.
Крім того, від грибів краще відмовитися вагітним, дітям до 12 років, а також літнім людям.
Отруєння грибами - симптоми та перша допомога (фото: pixabay.com)
Перші симптоми отруєння можуть з'явитися вже через півгодини, а іноді ознаки виникають через кілька днів після вживання в їжу грибів.
У МОЗ нагадали, що при появі симптомів отруєння слід негайно викликати швидку.
Симптоми отруєння грибами:
- нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея;
- запаморочення;
- підвищена температура тіла;
- зниження пульсу;
- відчуття задухи;
- виникнення судом;
- почуття холодних рук і ніг через відтік крові від кінцівок;
- галюцинації та марення.
Медики рекомендують до того, як приїхала швидка, прийняти перші заходи: промити шлунок великою кількістю води, випити препарати, які поглинають токсини (адсорбенти), менше рухатися.
Ні в якому разі не можна: пити алкоголь або молочні продукти, оскільки вони прискорять всмоктування токсинів.