Які страви потрібно їсти напередодні Різдва і що не можна робити перед святом
Різдвяний піст у християн розпочався 28 листопада і триватиме він буде рівно 40 днів, до 6 січня. Основна ідея посту – це духовність. Людина перед Різдвом повинна очистити свою душу і тіло.
Різдвяний піст вважається самим суворим і має безліч обмежень. Церква його встановила для того, щоб духовно об'єднати християн з Богом. Протягом посту християни моляться за очищення від гріхів, дотримуються спеціального раціону і обмежують себе в розвагах. В період посту люди намагаються не лаятися, не кричати, стримувати себе від спокус і прощати інших людей.
Під час Різдвяного посту дозволяється їсти овочі, фрукти і хліб. У раціоні повинні бути також гриби і каші. Іноді можна їсти рибу. Не можна їсти птицю, молочні продукти, м'ясо і яйця. Забороняється міцний алкоголь.
Під час свят, які припадають на період Різдвяного посту можна випити трохи червоного вина – це не вважається гріхом.
У середу і п'ятницю потрібно їсти продукти, які термічно не оброблялися. Крім того, в раціон потрібно включити горіхи, сирі або квашені овочі, сухофрукти та мед.
4 січня, субота - варена їжа з рослинним маслом: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
5 січня, неділя - варена їжа з рослинним маслом: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
6 січня, понеділок - Святвечір. У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.