Під час вагітності дотримуватися правильного режиму харчування складно. А тим більше використовувати для їжі тільки корисні продукти. Тому люди частіше обмежуються швидкими перекусами або вживають те, що, на їхню думку, підтримує емоційний стан в порядку.
Однак деякі продукти можуть посилювати тривогу, негативно впливати на емоційний стан і навіть шкодити організму. З чим варто бути обережніше, розповіла нутриціолог Анна Пархоменко.
Спиртні напої підвищують рівень кортизолу (гормону стресу) в організмі й після вживання посилюється відчуття тривоги та занепокоєння. Способу уникнути такого впливу алкоголю на організм, крім повної відмови, не існує.
Популярний замінник цукру аспартам пригнічує утворення серотоніну (гормону щастя). А ще він сприяє пригніченню мікробіоти шлунково-кишкового тракту, що може привести до збільшення ваги та розладів ендокринної системи. Аспартам часто зустрічається в солодких газованих напоях - від них варто відмовитися повністю.
Всі напої з кофеїном підвищують рівень кортизолу і тим самим стимулюють підвищення тривожності. Безпечна доза кофеїну в день - 300-400 мг. І потрібно частіше пити трав'яні чаї та звичайну воду.
Дослідження показують, що між вживанням трансжирів, фаст-фуду і тривожними станами та депресією – є зв'язок. Вживання таких продуктів в раціоні варто мінімізувати. Постарайтеся не робити таку їжу основою харчування і не вживайте її щодня.
Білий рис, вівсяні пластівці, звичайний цукор, білий хліб – при зловживанні таких продуктів або ж при негармонійному вживанні можуть бути проблеми. У крові виникають контрастні перепади рівня глюкози та інсуліну, а значить і дофаміну. Різкі скачки можуть привести до почуття тривоги, апатії та навіть агресії.
Негармонійне вживання - це комбінування в одній тарілці білків жирів, складних вуглеводів, клітковини та десертів.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що лікарі назвали фрукт, яким можна замінити три яйця.
А також ми розповідали про те, чим можна замінити дорогі та корисні продукти в раціоні.