Ці продукти найчастіше викликають харчову алергію: симптоми гострого стану
Медики назвали продукти харчування, які найчастіше викликають небезпечну алергічну реакцію
Харчовою алергією страждає 1-3% дорослого населення на планеті та 4-6% дітей. Харчова алергія – це реакція імунної системи на харчові продукти. Організм людини виробляє "алергічні антитіла" до алергену, і коли він потрапляє в організм відбувається реакція. Фахівці стверджують, що не варто плутати харчову алергію з харчовою непереносністю і назвали продукти, які можуть викликати гострий стан.
Центрі громадського здоров'я України повідомили, що в список харчових продуктів, які викликають гостру алергічну реакцію, входить 160 позицій. Але фахівці назвали ті, які найчастіше стають алергенами та можуть викликати гостру реакцію організму.
- Злакові продукти з глютеном
- Молюски та ракоподібні
- Яйця
- Риба
- Арахіс
- Соя
- Молочні продукти
- Горіхи
У дітей грудного віку найчастіше алергічну реакцію викликають яйця, молоко і молочні продукти. Така алергія з віком може зникнути. Алергія на молюсків, ракоподібні частіше буває у дорослих, а ось до алергії на арахіс схильні однакові й діти, і дорослі.
Найбільш небезпечні симптоми харчової алергії
Зазвичай симптоми харчової алергії проявляються через кілька хвилин. Іноді протягом декількох годин після вживання алергену. Є симптоми, які вимагають негайно медичного втручання і можуть загрожувати життю пацієнта.
- Кропив'янка
- Почервоніння або висип
- Набряк язика, обличчя і губ
- Блювота і діарея
- Спазми в животі
- Кашель
- Запаморочення
- Набряк гортані, голосових зв'язок
- Втрата свідомості
Якщо виникають такі симптоми, то до лікаря слід звертатися негайно. Для того, щоб убезпечити себе від погіршення здоров'я, потрібно дотримуватися правил обережності та виключити продукти-алергени зі свого раціону. Також обов'язково потрібно читати етикетки на продуктах і вивчати інгредієнти, які можуть викликати небезпечні симптоми.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що фахівці розвіяли міфи про корисність вівсянки.
А також розповідали про те, що названо найбільш шкідливі консерви для організму людини.