Блюдо може пригоріти навіть у досвідчених кулінарів і така ситуація - не рідкість. Досить відволіктися буквально на пару хвилин і вечеря з горілим присмаком буде забезпечена.
Однак не варто засмучуватися, оскільки вашу трапезу можна легко врятувати. Що радять в таких випадках шеф-кухарі – читайте в матеріалі нижче.
Діяти потрібно швидко і виконувати рекомендації експертів дуже чітко. Важливо - вибрати правильний спосіб, оскільки для кожного продукту є свої нюанси.
Найчастіше пригорає молоко. Його можна швидко процідити кілька разів через марлю і брати кожен раз нову тканину або споліскувати ретельно під холодною водою.
Можна відразу перелити молоко в іншу каструлю і поставити в таз з холодною водою. Молоко потрібно злегка підсолити та накрити серветкою, змоченою в оцті.
Якщо молоко було жирним, то спробуйте його спочатку розбавити водою. Потім пробуйте - іноді цього буває достатньо, щоб прибрати неприємний смак.
Якщо каша прилипла до дна каструлі, то поставте каструлю в холодну воду. Потім починайте перекладати кашу, яка не пригоріла в іншу ємність. Додайте трохи теплого молока, посоліть і поставте на маленький вогонь трохи проваритися.
Можна кинути в кашу скоринку свіжого хліба і залишити на 30 хвилин із закритою кришкою – це прибере запах.
Макарони потрібно швидко перекласти в іншу каструлю, залити водою і довести до готовності.
Якщо постраждало яловичина, то відразу перекладіть його в чистий посуд і продовжите підготовку на повільному вогні.
Якщо утворилася скоринка, то її потрібно зрізати. Сковорода повинна бути чиста, інакше м'ясо відразу ж вбере в себе горілий смак.
М'ясо можна врятувати за допомогою соусу. Зріжте підгорілу скоринку, покладіть м'ясо на сковороду або в сотейник, додайте воду або бульйон, спеції та проваріть на великому вогні 3 хвилини. В кінці додайте шматочок вершкового масла. Ретельно перемішайте і подавайте разом з соусом.
Врятувавши торти та пироги теж не складно. Зніміть обгорілу скоринку і прикрасьте блюдо кремом, посипками, цукровою пудрою з корицею або шоколадною глазур'ю.
Важливо! Все потрібно робити швидко, щоб продукти не встигли увібрати в себе неприємний смак і запах. Не перестарайтеся зі спеціями, сіллю або соусами.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як зберегти в борщі яскравий і насичений буряковий колір.
А також розповідали про те, чим можна замінити сіль при приготуванні страв.