Як правильно відкрити пляшку вина: сомельє назвав помилки, які роблять всі
Фахівець розповіла хитрі нюанси правильного відкупорювання червоного і ігристого вина
В Україні є чимало любителів та цінителів вина. Однак багато хто не замислюється про те, чи вміють вони відкривати пляшки з вином правильно. Здавалося б, що складного – просто потрібен штопор. Але виявляється не все так просто, особливо, якщо це стосується хорошого вина з гарною витримкою.
Неправильне відкривання вина може зашкодити не тільки естетичному вигляду самої пляшки, але і суттєво погіршити смак напою, оскільки може піднятися осад. Про те, як це зробити правильно, розповіла винний експерт Євгенія Ніколайчук в коментарі для "24 каналу".
Вона зазначила, що перше на що потрібно звернути увагу – саме вино. Якщо це витримане червоне вино, то пляшку потрібно за кілька днів до вживання поставити у вертикальне положення – тоді осад опуститися на дно.
Як відкривати вино правильно
- За допомогою ножа сомельє зрізати капсулу над випнутою частиною шийки пляшки та зняти її.
- Штопор потрібно вертикально і чітко по центру вкрутити в пробку, не проткнувши її наскрізь, щоб у напій не потрапили дрібні крихти. Далі його обережно витягають.
- Горлечко пляшки протирають серветкою, а пробку перевіряють зовні та на запах. Якщо з вином щось не так, то пробка, що потекла, або дивний запах – можуть бути першими ознаками проблемного вина.
- Вино бажано тримати в руці та наливати так, щоб гість міг легко бачити та прочитати етикетку.
- Наповнивши келих, потрібно злегка повернути пляшку, щоб не пролити напій.
Як правильно відкрити пляшку ігристого вина
- Щоб відкрити пляшку ігристого, її потрібно добре охолодити.
- Тримати пляшку потрібно горлечком від себе, під кутом 45 градусів.
- Зніміть мюзле (дротяне вуздечко, яке тримає пробку) і притримуйте великим і вказівним пальцем лівої руки пробку, а низ пляшки прокручуйте правою рукою. Крутити потрібно саме низ пляшки, а не викручувати пробку.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що лікар-гастроентеролог пояснила, чому алкоголь не можна закушувати шоколадом.
А також ми розповідали про те, що вчені назвали нові корисні властивості вина.