Рівень життя за часів СРСР через десятиліття згадується багатьма українцями з ностальгією. Зокрема, однією з найбільш міфологізованих є система харчування, а саме - громадського харчування.
Блогер Максим Мирович впевнений, що це не так, розповівши на своїй особистій сторінці про "убогість радянського фастфуду".
Мирович каже, що ідея перекусу в місті посеред робочого дня для СРСР була більш ніж актуальна, але здійснювалася вона дико.
"У совку нічого не розвивалося і в кращому випадку залишалося на рівні смердючих вокзальних пиріжкових початку XX століття, а в гіршому - скотилося і зовсім до "пляшки кефіру, півбатону", прославлені в пісні", - пише Мирович.
Система радянського громадського харчування залишала бажати кращого. Так як вона належала державі, конкуренції і"боротьби за клієнта" не було.
"Якість харчування і в цілому сервісу була стабільно низькою. Продукти розкрадалися персоналом, їжа була несмачною, обслуговування було хамським", - розповідає блогер.
Для охочих "перекусити по-швидкому" совкові столові пропонували варіанти на зразок пиріжків з чаєм або склянкою сметани, за якими доводилося відстояти чималу чергу.
"У деяких їдальнях існували також окремі бари/кафе з холодними закусками, пиріжками і чаєм - але там все, як правило, теж було вельми убогим, несвіжим і не викликає апетит - якісь вчорашні бутерброди із завітреною ковбасою, черстві коржики "молочні", розбавлений кефір і так далі. Як і скрізь в совку - обслуговували в таких місцях по-хамськи, з постійною зарядженістю персоналу на скандал", - описує те, що відбувалося, Мирович.
Типовими радянськими фастфуд-закладами були пиріжкові і чебуречні, які існували або у вигляді окремих невеликих закладів, або у вигляді вуличних лотків з їжею. Якість їжі в них залишало бажати кращого.
"Совкові чебуреки через постійну економію тижнями смажили в одному і тому ж маслі - що робило їх не просто несмачною, але і токсичною їжею", - додав блогер.
А ось радянські "пивнухи" були справжнім днищем з заляпаними липкими столами (в основному стоячими), брудом, моторошним контингентом, який прямо в закладі робив фірмовий коктейль тих років - "йорж" - суміш горілки і пива.
Фото: mirovich.media
Раніше ми писали, що блогер одним фото показав, що таке справжній совок.
Також Масим Мирович розповів про те, як насправді жили пенсіонери в Радянському Союзі.