Вчені заявили про потенційну небезпеку коронавірусу для тканин мозку.
Про це повідомляє американський телеканал CNBC.
За словами доктора медицини Скота Готліба, який працює в компанії Pfizer, що є виробником вакцин проти Covid-19, він візуалізував мозок до і після коронавірусної інфекції. Також проведений дослідниками експеримент показав певну втрату мозкової тканини, яка може мати довгострокові наслідки.
Крім того, відповідне руйнування мозкової тканини пояснює, чому пацієнти з Covid втрачають нюх.
″Зменшення кількості тканини сталося в областях мозку, які розташовані поблизу місць, відповідальних за запах. Це свідчить про те, що втрата запаху - це лише ефект більш первинного процесу”, - каже медик.
Також доктор додав, що симптоми цього процесу, як-от втрата нюху, можуть минути, але тканина більше ніколи не відновиться, якщо вона справді була знищена в результаті дії вірусу.
Втрата нюху стала яскравим симптомом хвороби COVID-19, тож тепер питати у когось чи не зник нюх або смак, чи нюхати все навколо вдома у разі появи інших симптомів, — цілком нормально.
Здавалося б, втратити нюх не так вже й страшно. Це виглядає дрібницею, особливо якщо порівняти з високою температурою, сильним кашлем чи вбивчою слабкістю, які може спричинити COVID-19. Утім, це зовсім не так. Втрата здатності відчувати запахи, а разом з тим й смаки, може сильно погіршувати якість життя — через брак відчуттів та навіть можливості насолоджуватися їжею.
Раніше ми повідомляли, що у Британії розповіли про ефективність COVID-вакцин проти штаму "Дельта".