Калина, яку оспівують в українських піснях, є потужним засобом від різних захворювань. У ній міститься величезна кількість вітаміну С, А та Е. Цю ягоду з давніх часів застосовують в народній медицині - згадка калини зустрічається в травниках 16 століття.
Коли потрібно застосовувати калину і для кого вона протипоказана, розповіла терапевт Марія Вороненко.
Для лікування використовують кору калини, квітки та плоди. Квітки та кору беруть для настоянок і відварів, а ягоди їдять в чистому вигляді, перетирають з цукром або медом, варять сиропи, киселі та соки. Свіжий сік калини застосовують для шкірних захворювань.
Як зазначає фахівець, при всіх корисних якостях Калини, у неї є і протипоказання. Наприклад, її не можна вживати вагітним.
Річ у тому, що калина викликає стимуляцію скорочень матки, а це може привести до викидня. А ще калина сприяє виробленню червоних тілець в крові, і їх надлишок може завдати шкоди плоду.
Не можна вживати калину годуючим мамам, оскільки у малюків до трьох місяців є ризик отримати алергію на цю ягоду.
У калини є сечогінні властивості, тому не варто її вживати людям з енурезом або захворюваннями нирок.
Занадто часте вживання калини може спровокувати утворення тромбів, падіння артеріального тиску.
До речі, раніше ми писали про те, які продукти потрібно їсти в холоди, щоб зігріти організм зсередини.
А ще розповідали про те, кому медики не рекомендують їсти хурму.