Певний час вважалося, що на відміну від цукру, тобто сахарози, мед можна вживати людям з діабетом, або ж з переддіабетом. Однак нові дослідження кажуть, що це не так.
Про це розповіла лікар із США Люсія Гарсія, пише Quora.
Звісно, цей продукт дуже солодкий. Мед містить:
Глікемічний індекс (ГІ) має досить вагоме значення для нашого організму - він характеризує здатність різних продуктів підвищувати рівень глюкози в крові.
Чим вищий глікемічний індекс продукту - тим він багатший на швидкі вуглеводи, і тим більше розганятиме апетит. Це зумовлено швидким викидом інсуліну в кров, а слідом за ним - швидким падінням глюкози. Ось чому ми можемо так швидко знову зголодніти, навіть якщо поїли лише кілька хвилин тому.
Глюкоза має глікемічний індекс 100, а сахароза - 85. Це дуже високі показники.
"Глюкоза може безпосередньо надходити в кров, не перетравлюючись, тоді як сахароза легко перетравлюється і всмоктується, і ці два цукру мають великий вплив на рівень цукру в крові", - розповідає лікар.
Позаяк фруктоза має низький глікемічний індекс лише 23, колись фруктозу рекомендували як "корисний цукор" для діабетиків.
Однак нові дослідження показали, що після того, як фруктоза потрапляє в кров, вона швидко транспортується в печінку, де синтезується в жир.
"Цей вплив на швидке засвоєння фруктози і вироблення жиру дуже шкідливо для здоров'я хворих на цукровий діабет", - резюмувала доктор Гарсіа.
Раніше ми писали також про найкорисніший сухофрукт, який треба їсти щодня по жменьці.
Також повідомлялося про овоч, який може вберегти від раку. Лікар розповіла, як часто його треба вживати.