Дієтолог назвала суперкорисну ягоду, яка захищає обличчя від зморшок
Дієтолог назвала ягоду, в якій дуже багато корисних властивостей, в тому числі імуномодулюючих. Вона також "бореться" зі зморшками і тьмяним кольором обличчя.
Мова йде про лісову ягоду чорницю, суперякості якої описала в Instagram український дієтолог Світлана Фус.
Вона пише, що в чорниці насправді не дуже багато вітамінів. Вона лише багата вітаміном С (аскорбінова кислота) - 46,9 % добової норми в 100 г ягід і вітаміном К (філлохінон) - 16,1% відповідно.
А ось каротиноїдів (у тому числі - лютеїну і його ізомеру зеаксантину) вкрай мало. Навіть в кабачках і огірках цих важливих компонентів значно більше.
З усім тим у чорниці дуже багато інших корисних властивостей. Найбільш важливим її компонентом є поліфеноли, а саме антоціани, які надають ягоді той самий темно-синій колір.
Антоціани є потужними антиоксидантами, що захищають колаген, зменшують запалення, "борються" із зморшками і тьмяним кольором обличчя⠀
⠀
"Крім того, весь склад ягід чорниці знижує ризик розвитку захворювань нервової системи, серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також має гіполіпідемічні, імуномодулюючі та гепатопротекторні властивості", - додала дієтолог.
Також до складу чорниці входить глікозид міртилін. Ця речовина діє як інсулін, який зменшує вміст цукру в крові. Саме тому пагони чорниці входять до складу багатьох протидіабетичних зборів.
Також чорницю використовують при гострому і хронічному розладі функцій травного тракту, особливо при проносі у дітей і дорослих.
При нормальній переносимості можна з'їсти 200-250 грам чорниці.
"Крім того, здорово заморожувати ягоди, щоб запастися ними і взимку також мати цей цінний продукт у своєму раціоні. Це набагато смачніше і корисніше, ніж таблетки", - резюмувала Світлана Фус.
Раніше ми писали, яка смородина найкорисніша: біла, чорна або червона.
Також повідомлялося, як вибрати найсолодший і найсоковитіший кавун з допомогою точного і простого методу.