Як не отруїтися грибами: ці поради допоможуть врятувати життя
В Україні розпочався грибний сезон і вже є перші жертви. У Вінницькій області загинуло двоє дітей, які швидше за все вживали гриби. За життя ще однієї дитини лікарі борються.
Як не отруїтися грибами і які правила потрібно знати, щоб зберегти життя – читайте в матеріалі нижче.
Всі гриби діляться на їстівні, умовно-їстівні, неїстівні та отруйні. Кожен гриб може містити в собі компоненти, які при певних умовах можуть виробляти токсини.
Головні причини отруєння грибами:
Непереносність грибів. У грибах є хітин-клітковина і не кожен шлунок може його переварити. У дітей до 12 років і літніх людей необхідного ферменту для перетравлення хітину дуже мало.
Недостатня обробка грибів або неправильна технологія приготування
Змішування їстівних грибів і отруйних в одному кошику (найчастіше в кошик потрапляє бліда поганка). Навіть маленький шматочок, який потрапить в кошик або каструлю, може викликати непоправні наслідки.
Як не стати жертвою грибів
- Не купуйте зібрані гриби або консервацію на ринку у випадкових продавців.
- Перед покупкою в магазині варто уважно вивчити цілісність упаковування, прочитати інформацію про товар.
- Не давайте гриби дітям до 10-12 років, літнім людям і дорослим з проблемами зі шлунком
- Не залишайте дітей без нагляду в лісі, біля грибів, біля кошиків
- У лісі збирайте тільки ті гриби, які знаєте добре. Якщо є сумніви - викидайте
- Дивіться, де ви збираєте гриби - це повинні бути місця далеко від шосе, доріг, заводів. Тільки екологічно чисті місця, оскільки гриби здатні вбирати в себе всі токсини та хімічні речовини.
- Якщо поруч з їстівним грибом росте отруйний - не беріть його. Спори грибів можуть змішуватися.
- Збирайте гриби правильно: потрібно гриб зрізати ножем, оцінювати його структуру, колір і запах. Ходіть по лісі з плетеним кошиком, а не з пакетом.
- Не пробуйте сирі гриби на смак і стежте, щоб цього не робили діти
- У день збору грибів відразу ж переберіть їх, відсортуйте за видами, уважно переглянете кожен гриб. Всі червиві, перезрілі, в'ялі, сумнівні – викидайте.
- Добре промийте гриби в день збору і проведіть термічну обробку. Різні види грибів потрібно готувати окремо.
- Не зберігайте гриби в теплі - вони дуже швидко псуються
- Всі гриби потрібно проварити дуже ретельно - від 30 хвилин і довше. А після - смажити, тушкувати або закручувати в банки
- Не поєднуйте гриби з алкоголем і рибою
Що робити при підозрі на отруєнні грибами
Перші симптоми отруєння грибами: блювота, болі в животі, розлади травлення.
Негайно викликайте медичну допомогу або вирушайте в лікарню. Час в такому випадку може зіграти дуже важливу роль.
Якщо немає блювоти, то можна самостійно промити шлунок, прийняти ентеросорбент і пити сольові розчини. Але навіть якщо вам стало легше – все одно швидко їхати до лікаря.
Збережіть залишки грибів, щоб лікарям було легше встановити діагноз і підібрати правильний препарат.
Не займайтеся самолікуванням вдома, при перших ознаках отруєння - негайно зверніться за медичною допомогою.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що фахівці назвали найнебезпечніші та отруйні ягоди в Україні.