Фахівці розповіли, як не помилитися з покупкою меду і вибрати якісний продукт
Мед є унікальним продуктом, який наші предки почали видобувати ще 15 тисяч років тому. Вчені кажуть, що цей продукт життєдіяльності бджіл за хімічним складом дуже схожий на плазму людської крові і засвоюється нашим організмом на всі 100%.
Наприкінці літа українці люблять запасатися золотистими баночками з різними смаками та ароматами. Все залежить від того, з яких рослин мед зібраний. Мабуть, головною вимогою до цього продукту є його абсолютна натуральність.
Але недобросовісні реалізатори саме цей пункт і порушують, додаючи туди воду, цукровий сироп, крохмаль або борошно. А щоб переконати покупця, що мед справжній, у банку кладуть залишки сот і мертвих бджіл. Крім того, можна придбати мед, якому 2-3 року, і його неодноразово перетоплювали, убивши всю користь, пише ТСН.
Візуальний огляд
Перше, що потрібно пам'ятати: влітку мед повинен бути рідким, а восени і взимку - кристалізованим. Виняток становлять акацієвий, який повністю не загусає, а також ріпаковий сорт, що густіє дуже швидко. Останній отримують з весняного медоносу, і до серпня він вже буде в брусках (у рідкому вигляді він злегка жовтий, а в твердому - майже білого кольору).
Справжній мед містить не більше 17-20% води, і рівноцінний сиропу з 4 склянками цукру і 1 - рідини. Щоб перевірити, чи не розбавили мед водою, потрібно пам'ятати формулу: 1 кг меду поміщається в місткість об'ємом 0,8 л. А ось в літровій банці - меду майже 1,5 кг.
При покупці мед можна перевірити паличкою або ложкою (добросовісний продавець вам це дозволить). Якісний мед буде тягнутися ниточкою, а не капати з ложки і моментально топитися в масі.
Натуральний мед в рідкому вигляді повинен бути однорідним і прозорим. А підробка може бути каламутною, з осадом на дні або пластами (часто на дно кладуть манку з патокою, а лише зверху мед). Піна - теж погана ознака меду - він або недозрілий, чи заграв.
Помацати, понюхати й скуштувати
Хороший мед завжди злегка дере горло своїй терпкістю. Кислинка буде в незрілому продукті або в такому, що псується.
Розітріть мед пальцями. Правильний мед буде легко вбирається в шкіру, а продукт з добавками скачається в скалочки.
Хороший мед має сильний специфічний аромат. Частіше квітковий запах, пилковий. Поганий же пахне тим менше, чим більше в нього сиропу або інших добавок.
Крім того, чим більше в меді корисних речовин, тим швидше він затвердіє.
Перевірка вдома
Фахівці радять не купувати відразу трилітрову банку у неперевіреного продавця. Візьміть "майонезну" для домашніх експериментів.
Випробувати мед можна шматочком хліба. Занурте його на 10-12 хвилин в мед. Якщо він розм'як - ви купили підробку, в натуральному меді хліб навпаки твердне.
Капніть мед на аркуш паперу. Розведений продукт утворює рідкі плями або протече, а хороший продукт буде лежати без змін.
Якщо ж ткнути в мед розпеченим кінчиком ножа, на металі нічого не залишиться, тоді як фальсифікат залишить шар паленого цукру.
Наберіть чайну ложку меду і розчиніть його в півсклянки гарячої води. Поганий продукт не розчиниться повністю, а якщо влити в отриману рідину трошки спирту, вона ще й стане каламутною. Справжній мед після маніпуляцій з водою утворює прозорий розчин (виняток - майже чорний падевий мед з хвойних дерев).
У розчин меду і води можна капнути йод - якщо він посиніє, в продукт додали крохмаль.
А при додаванні оцту можуть піти бульбашки. Це явні ознаки того, що в мед потрапила крейда.
Крапельку меду можна посипати дрібкою крохмалю. В ідеалі білий порошок так і залишиться окремим шаром, а от штучно змішаний мед неодмінно вступить з ним в якусь реакцію.
Наостанок зазначимо, що дієтологи не радять зловживати медом тим, у кого є метаболічні проблеми. Річ у тім, що він має дуже високий глікемічний індекс, через що після вживання меду може різко підвищитися цукор в крові.
Також фахівці не радять класти мед в гарячі напої та їжу. При температурі вище 60 градусів продукт не тільки втрачає корисні властивості, але в ньому можуть формуватися шкідливі для організму сполуки.
Раніше дієтолог розповіла, кому може зашкодити мед.
Також ми писали, як вибрати найсолодшу і найсоковитішу диню.