Названо продукти, які зміцнюють імунітет: запам'ятайте цей список
Експерти розповіли українцям, як зміцнити і підвищити імунітет
Не хворіти і протистояти будь-яким вірусам допоможе міцний імунітет. Щоб мати його, потрібно дотримуватися простих правил: висипатися, не нервувати і правильно харчуватися.
Так, щоб захисні сили організму працювали на повну, ваш раціон повинен бути збалансованим.
"Ротація продуктів повинна відбуватися кожні 4 години, при цьому продукти не повинні бути схожими один на одного. Це повинні бути різноманітні прийоми їжі", - говорить лікар-імунолог і дієтолог Людмила Гончарова в програмі "Ранок з Україною" на каналі "Україна".
Але деякі продукти, які зберігатимуть ваш імунітет у тонусі, треба виділити в першу чергу. Це продукти, які містять білок.
"Це м'ясо і субпродукти, будь-які: птиця, телятина, яловичина, баранина, а також риба, морепродукти. Також до цього списку належать яйця. А для тих, хто не дуже любить білок тваринного походження – це соя і всі продукти з неї", - коментує лікарка.
Утім, серед списку немає ковбаси, копченини та сосисок. І невипадково.
"Ці продукти не є корисними і їх в такі періоди вірусних інфекцій бажано взагалі не вживати для того, щоб не навантажувати свій кишечник і відповідно свою імунну систему", - радить Гончарова.
Далі на захист імунітету прийдуть продукти рослинного походження, вони багаті на вуглеводи. Найчастіше - це злакові. До цього списку слід додати і картоплю. Але не смажену, а в мундирах. Адже саме в такому продукті зберігаються всі корисні вітаміни. Не слід забувати і про молочні продукти, зокрема сир. Утім, не готувати з нього сирників чи робити начинку для налисників. Щоб він таки зміцнив ваш імунітет, його слід вживати без термообробки. А ще йогурт та кефір - у них містяться різні "хороші бактерії", які відповідають за мікрофлору кишківника та підвищують імунітет.
"Щодо злаків - не пластівці, як ми звикли, а саме зерно, яке ми готуємо у вигляді каші, запікаємо в духовці і додаємо різні овочі, ягоди чи гриби", - коментує лікарка.
А ось найбагатше джерело корисних мікроелементів – квасоля. Мідь, яка міститься в ній, активізує вироблення гемоглобіну, а сірка захищає від вірусних захворювань. Також корисно за день з’їдати і 150 грамів капусти біло- або червонокачанної. Саме капуста - найбільш насичений клітковиною овоч, вона допомагає виведенню вірусів з організму.
Ну і наостанок - не забувайте про фрукти, зокрема, цитрусові, та пийте якнайбільше рідини. Особливо зеленого чаю. Адже катехін, один з його компонентів, може знищити вірус грипу.
Раніше експерти назвали найнебезпечніші продукти в українських магазинах, які шкодять фігурі і здоров'ю.
Також читайте про те, як під час карантину в Україні скласти меню на тиждень і не набрати зайву вагу.