Лікарі і дослідники підкреслюють, що булгур варто обов'язково внести в раціон харчування
Дослідники та лікарі-дієтологи розповіли, як природним способом допомогти своєму організму при ризику діабету, діабетичного кризу та інсулінорезистентності, а також при хворобах серцево-судинної системи. На думку вчених, каша булгур є одним з найбільш ефективних продуктів, який сприяє зниженню рівня цукру в крові. Про це розповіла лікар-дієтолог Світлана Фус в інтерв'ю "Новий Час".
Експерт нагадує, що 100 г крупи міститься 12 г білка, близько 2 г жирів, 63 г вуглеводів і 12 г клітковини, її калорійність – 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгуру каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно в 3 рази менше.
"Оскільки при виробництві булгуру в пшениці залишаються зародки, у цій крупі більше поживних речовин і вітамінів у порівнянні з манкою, кус-кусом та багатьма іншими популярними крупами. Булгур містить вітаміни групи В (крім 12), К і РР, фолієву кислоту, а також мінерали, у тому числі фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, магній", – розповідає Фус.
Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгуру 47, кус-куса 65, манки 75 одиниць.
Медик передає, що, як і інші каші, булгур містить глютен, тому він корисний далеко не всім. Людям, які страждають на целіакію, у яких непереносимість глютену, булгур протипоказаний.
Експерти, на яких посилається видання HealthLife, розповіли, що булгур сприяє поліпшенню реакції організму на інсулін.
"Булгур – це цільне зерно з мінімальною обробкою, дуже багата харчовими волокнами, що позитивно впливають на здоров'я серця, втрату ваги, контроль рівня цукру в крові. Кілька досліджень продемонстрували здатність цільнозернових продуктів покращувати загальну чутливість організму до інсуліну", – заявили експерти.
За їх словами, завдяки великій кількості волокон булгур сприяє зростанню корисних кишкових бактерій, що виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, які підтримують здоров'я кишечника і правильну травну функцію. Завдяки цій особливості знижується загальна кількість енергії, що поглинається з їжі – таким чином, крупа перешкоджає сплескам рівня глюкози в крові.
До того ж булгур може вважатися ідеальною крупою для підтримки здорового функціонування серця – він містить вражаючу кількість мінералів, що позитивно впливають на стан серцевого м'яза. Лікарі рекомендують обирати крупу з великим зерном, що вимагає довгого варіння.
Нагадаємо, що раніше ми публікували осіннє меню для тих, що худнуть. Дієтолог розповіла, як грамотно підійти до сезонної перебудови меню.
До речі, дієтолог Анна Гоголєва назвала кращі продукти для детокс.