Шпроти на грінках - дуже популярна закуска на святковому столі на Новий Рік. Багато українців дуже люблять ці консерви. Але чи так вони безпечні?
На це питання відповіла нутриціолог Анна Четверикова.
Річ у тому, що дуже часто виробники кладуть в банку просто копчену рибу.
"Багато хто думає, що шпроти - це такий вид риби. Насправді під цим словом ви отримуєте звичайну каспійську тюльку, салаку, молодь оселедців та іншу дрібну рибу. Це продукт копчення - поєднання термообробки продукту і обробки його деревним димом, а що це означає? А це означає - дуже шкідливо", - повідомила нутриціолог.
У шпротах може міститися один з найнебезпечніших канцерогенів - бензапірен. До того ж шпроти дуже калорійні.
"Шпроти можуть містити бензапірен, який може накопичуватися в організмі, надаючи негативний вплив на геном клітини. За умови, що користі в шпротах дуже мало, так ще у них і дуже висока калорійність 363 ккал на 100 грамів, жирів - 32.4, а білків 17.4", - сказала фахівець.
Також в шпротах дуже багато солі, при добовій нормі для людини 5 грамів.
Як ми раніше писали, у МОЗ розвінчали головний міф про лікування похмілля, в який вірять українці.