Вуглеводи, перетворюючись на глюкозу крові, є нашим основним джерелом енергії для наших клітин, тканин і органів, включаючи наш мозок. Не варто ставитися до вуглеводів як до дієтичного злу, як це роблять багат з нас.
Потрібно просто знати, які вуглеводи принесуть користь, а які - ні.
Які вуглеводи є найнебезпечнішими і непотрібними, розповіли у виданні Eat This, not That.
На думку дієтолога Емі Шапіро, найнепотрібніші і небезпечні вуглеводи з величезною кількістю цукру - це солодкі газовані напої.
"Ці вуглеводи швидко споживаються, не насичують вас, підвищують рівень цукру в крові і не забезпечують поживної цінності. Вони легко допоможуть вам перевищити рекомендовану добову норму цукру всього з однієї порції", - розповіла лікар.
Американський журнал клінічного харчування повідомляє, що підсолоджені цукром напої є ключовим фактором епідемії надмірної ваги й ожиріння в Сполучених Штатах через високий вміст доданого цукру і низької ситості.
Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, один з найбільш поширених інгредієнтів газованих напоїв, був конкретно пов'язаний зі збільшенням абдомінального жиру - через більш високий рівень фруктози.
Також важливо знати, що, хоча солодкі напої засвоюються набагато швидше, ніж, скажімо, круасан або печиво, вони мають один і той же швидкозасвоюючий вуглеводний склад.
"Проблема полягає в тому, що оброблені цукри зустрічаються в багатьох продуктах в раціоні: від печива і випічки до модних кавових напоїв, батончиків для сніданку і закусок, а часто навіть в різних приготованих стравах і соусах", - розповів Емі Гудсон, зареєстрований дієтолог.
"На стан здоров'я і хвороби можуть вплинути продукти, які ви вживаєте постійно. Рафіновані або оброблені цукри лідирують в рейтингах, коли ми говоримо про підвищення ризику збільшення ваги і ризику захворювань", - поділився експерт з харчування.
Нагадаємо, раніше дієтолог пояснила, чому влітку не потрібно захоплюватися фруктово-ягідними соками, і якими неприємними наслідками це загрожує.
Додамо також, перед цим нутриціолог-дієтолог назвала бюджетні та корисні продукти, які можуть замінити їх дорогі аналоги.