Наліт на язику зможе підказати, які у вас проблеми з організмом
Лікарі розповіли, про які хвороби може свідчити той або інший колір і зовнішній вигляд нальоту на вашому язику. Це можуть бути як локальні проблеми в порожнині рота, так і більш серйозні неприємності зі здоров'ям.
Так, наліт може бути різного кольору: білого, жовтого і навіть чорного. І деякі типи нальоту повинні бути сигналом того, що треба терміново йти до лікаря, розповіли дослідники з Кембриджського університету, пише Lifehacker.
Білий наліт на язиці
Якщо такий наліт зосереджений біля кореня язика, це говорить, що в роті активно розмножуються бактерії або гриби, а їхні відмерлі клітини злипаються і застрягають між смаковими сосочками. Якщо такого нальоту стає більше, це свідчення інфекції верхніх дихальних шляхів, молочниці або ж запалених мигдалин. Такий наліт проходь після лікування хвороби.
Чорний наліт
Наліт темного кольору (чорного, сірого, темно-коричневого) може створювати ілюзію волохатого язика. Іноді ви відчуваєте неприємний смак або запах.
Такий наліт буває, якщо на смакових сосочках скупчилися відмерлі клітини епітелію, а потім їх атакували бактерії. Щоб позбутися такого нальоту, досить чистити зуби і язик двічі на день.
Жовтий наліт на язиці
Жовтий язик буває у курців, але якщо разом з язиком пожовкли білки очей або шкіра - це може сигналізувати про ураження печінки (жовтяниця). У такому разі треба негайно йти до лікаря.
Як позбутися від нальоту на язиці
Треба пити багато рідини, адже це може бути однією з причин появи нальоту. Кидайте курити та намагайтеся їсти щось тверде і соковите (яблука, сиру моркву). Також намагайтеся дихати через ніс, а не через рот.
За словами фахівців, язик здорової людини - блідо-рожевого кольору з рівною складкою, що проходить уздовж язика. При цьому при русі язика не повинно бути ніяких неприємних відчуттів. На здоровому язиці допустимий білий наліт, але незначний.
Раніше ми писали, що дієтолог назвала ягоду для імунітету і проти зморшок. Ця ягода зможе захистити імунітет і вберегти від ранніх зморшок.
Також повідомлялося, про найнебезпечніші продукти на нашому столі. Вони можуть пошкодити стравохід і навіть заразити смертельно небезпечною щурячою хворобою.