Миті або немиті? Які овочі не можна купувати в магазині
На прилавках магазинів нам часто пропонують асортимент з митих і немитих овочів. Багато хто робить вибір на користь перших - і виглядають вони краще, і зайву землю не зважувати, і вдома не возитися зайвий раз. Але експерти кажуть, що миті овочі - не найкращий вибір.
Про це розповіла нутриціолог, дієтолог, Анна Антонова.
Найчастіше виробники миють картоплю, редис, буряк, моркву, ріпу, батат, топінамбур, корінь селери, цибулю і часник.
Лікар каже, що за перевагами митих овочів криються і істотні недоліки.
Справа в тому, що після вилучення з землі на коренеплодах залишається природна захисна плівка, що забезпечує рослині імунітет від цвілі і гниття.
На виробництві овочі миють "хімією"
Виявляється, процес промислової мийки включає в себе етап замочування в агресивних синтетичних розчинах ПАР (поверхнево-активні речовини) і механічну чистку.
Такі овочі позбавлені імунітету, тому можуть швидко псуватися. Щоб цього уникнути, їх можуть обробляти хлоргексидином і антисептиками, щоб продовжити термін придатності.
В результаті крохмалисті овочі, немов губка, будуть вбирати в себе вміст цих розчинів. І навіть домашнє вимочування і чистка від шкірки цю проблему вирішити не зможуть.
Чому миті овочі небезпечні
Потрапляючи в організм, ПАР і антисептики провокують:
- алергічні реакції,
- інтоксикацію,
- дисбактеріоз,
- викликають резистентність до антибіотиків.
Таким чином, вибір неочищених овочів виправданий не тільки фінансовою економією, але і безпекою для здоров'я.
Раніше ми писали, як насправді потрібно мити овочі та фрукти.
Також повідомлялося, як змити хімію з фруктів і овочів.