Випікання пасок до Великодня - особливе дійство, яке раз на рік відбувається на багатьох українських кухнях. Не менш важливим питанням, окрім рецептів, закупок і підготовки, є правильно обраний день.
Коли найкращий час для готування великодньої смакоти - читайте в матеріалі Styler.
Головну великодню страву готують на Страсному тижні і для цього є три дні: середа, четвер і субота. У понеділок-вівторок пекти паски зарано, в Страсну п'ятницю не можна, як, само собою, і у Великдень.
Тобто пекти цього року можна 20, 21, 23 квітня.
За народними звичаями в середу ввечері можна поставити опару, а вранці в Чистий четвер випікати.
Якщо ви плануєте пекти багато, можна окрім середи й четверга займатися випіканням ще й в суботу.
Випікати великодні паски потрібно з щирою молитвою та чистими думками, не можна сваритися і кричати біля тіста.
За переказами Ісус після воскресіння приходив на трапезу до своїх учнів: вони для нього залишали за столом місце і ставили по центру столу круглий хліб.
Такий хліб пізніше стали пекти в церквах і родинах і назвали "паска". Це символ того, що на Великдень до кожного дому приходить Господь.
Страсна п'ятниця - день, коли було розіп'ято Ісуса Христа. Це день великої жалоби, адже саме в цей день розіп'яли Христа.
Це найбільш суворий день Великого посту, коли не можна нічого їсти впродовж усього дня.
Раніше ми писали, з яких дріжджів можна отримати найсмачнішу паску.