Кулінар Сергій Джуренко розповів, як замаринувати гострий перець в банках на зиму за справжнім кавказьким рецептом. Експерт запевняє, це дуже просто, недорого і швидко.
Про це Сергій розповів на своєму особистому сайті.
"Маринується перець нескладно. Важливо правильно підібрати зелень, маринад і правильно приварити перці", - запевняє кулінар.
Фото: Так виглядає готова закуска
Візьміть ідеально дозрілі перці без домішки зелених і бурих прожилок. З зелених гілочок кінзи, м'яти, кропу треба обірвати всі листочки, видаливши жорсткі стебла (вони в маринаді не використовуються). Подрібнювати зелень не потрібно - залиште листочки цілими.
Часник розберіть на часточки, але не очищайте (часник теж замаринується і стане відмінною закускою).
Стручки перців вимийте і проткніть тонким ножем наскрізь, в місці плодоніжки, інакше при маринуванні всередині залишиться повітря. Складіть стручки в каструлю і залийте окропом. Витримайте під кришкою 5 хвилин, а потім злийте воду і ще раз залийте окропом. Так треба зробити 3-4 рази, щоб приварити перці, але не зварити.
Важливо, щоб стручки були м'якими, але, ні в якому разі, не розлізлися в кашу.
Можна також залити перці в керамічній каструлі холодною водою, поставити на вогонь і зварити після закипання 2-3 хвилини. Потім вимкнути вогонь і протримати під кришкою 15 хвилин.
Тим часом вимийте скляну банку відповідного розміру - треба щоб всі перці влізли в банку, і ще залишилося небагато місця для часнику, зелені і маринаду. Банку обов'язково залийте крутим окропом з чайника, хоча б на 5 хвилин. Або стерилізуйте будь-яким доступним способом.
У каструлю налийте 1,5 склянки холодної води, додайте туди:
Доведіть маринад до кипіння і влийте туди 100 мл виноградного оцту - з білого або червоного винограду. Кип'ятіть маринад 2-3 хв, потім зніміть каструлю з вогню і дайте постояти 15 хвилин.
У стерилізовану банку на саме дно викладіть з маринаду всю зелень і часник. Акуратно витягніть з каструлі зварені гострі перці, намагаючись не пошкодити їх, і покладіть в банку. Коли всі стручки укладені в банку, залийте маринад, намагаючись, щоб в банку потрапили всі горошини коріандру, чорного і запашного перцю, гвоздика.
Акуратно тупим кінцем вилки притисніть стручки перцю всередині банки, намагаючись, щоб вони залишилися цілими, і з них вийшло максимум повітря. Залийте банку киплячим маринадом під самий край горлечка, скільки влізе. Залишки маринаду можна вилити і відразу ж закупорити банку кришкою. Укутайте маринований гострий перець в банках теплим пледом і залиште до повного охолодження.
Зберігати маринований гострий перець можна поза холодильником.
Раніше Сергій також розповів, як приготувати справжню кавказьку аджику, з гострим смаком.