Кутя-дзьобанка з особливої крупи за старовинним рецептом берегині української кухні
![Кутя-дзьобанка з особливої крупи за старовинним рецептом берегині української кухні](https://www.rbc.ua/static/img/_/p/_pixabay_com__3__650x410.jpg)
Кутя - одна з найдавніших святкових страв українців, яка дійшла до наших часів. В її складі - прості продукти, а смак - надзвичайно насичений і неповторний. Традиційну страву колись називали "дзьобанкою", або "коловатнею".
Унікальний рецепт можна знайти в книзі берегині української кухні Дарії Цвєк "На добрий вечір: Святкові рецепти", 1993 року випуску.
Кулінарка радить взяти за основу особливу - "піхану" пшеницю. Нині таку можна купити в магазині вже готову, а можна зробити самим з цілих зерен.
Інгредієнти для куті:
- 0,5 л пшениці,
- 1 склянка маку,
- 200 г цукру,
- 1 ст. л. меду,
- 100 г посічених горіхів,
- 100 г родзинок.
Як зробити "піхану" пшеницю
"Піхана" пшениця - це пропарене гарячою водою зерно, просушене, перебране і м’яко облущене в ступі чи в макітрі. Обережно просіяне, воно без полови має таку собі луску - пір’я.
В книзі кулінарка радить відібрати найкраще зерно пшениці, посушити, спарити гарячою водою.
"Колись піхали в ступі, тепер втирають в макітрі. Обережно, щоб не потовкти зерна і просіяти від полови", - пише Дарія Цвєк.
Покрокове приготування куті
Промийте "піхану" пшеницю в кількох водах, залийте гарячою водою і варіть на легкому вогні 2-3 години до готовності.
Під час варіння пшеницю не треба солити і варять її без жиру на легкому вогні. Якщо вода википає, треба підливати кип'яток.
Запарений мак увітріть в макітрі без води і цукру на однорідну масу. Зварену пшеницю вимішайте з маком, додайте за смаком цукру, мед, доводячи кутю до бажаної густоти.
Додайте посічені горіхи, помиті родзинки. Можна додати 1-2 ложки вишневого варення.
Скріншот кулінарної книги
Хто така Дарія Цвєк
Дарія Яківна Цвєк (1909-2004) - авторка низки популярних книг з рецептами, серед яких "Солодке печиво", "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім'ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір", "Дітям і батькам".
Її книги ставали бестселерами - всього було продано понад 5 млн примірників, вони здобували престижні нагороди премії "Книга року".
Раніше ми писали, як приготувати смачну "каву, як у мами" за рецептом кулінарки.