Тірамісу - унікальний італійський десерт, смак якого навіть складно описати тим, хто його не пробував. В його основі - вершковий сир маскарпоне, кавовий лікер, печиво савоярді і какао. Якщо раніше деякі інгредієнти були для нас недоступні і тірамісу можна було спробувати тільки готовим в закладах громадського харчування, то тепер словами "маскарпоне" і "савоярді" навряд чи когось здивуєш.
Рецептом поділився кулінар Сергій Джуренко на своєму особистому сайті.
Кулінар каже, що в рецепті кількість продуктів вказано на торт розміром 20 на 20 см і висотою близько 5 см.
"Найголовніше - дайте десерту постояти в холодильнику хоча б 6 годин, A краще всю ніч", - говорить Сергій.
Печиво савоярді (10 см) - 32 шт.
Яйця - 3 шт.
Вершковий сир маскарпоне - 0,5 кг
Цукрова пудра - 1,5 склянки
Міцна чорна кава еспресо - 100 мл
Чорний порошок какао - 100 мл
Кавовий лікер - 100 мл
Сіль, ваніль
Заваріть велику чашку міцної чорної кави з зерен. Кава має охолонути, поки готуються креми. Яйця повинні бути виключно свіжими, так як вони не обробляються термічно.
Відокремте яєчні жовтки від білків. Жовтки перекладіть в чашу міксера, додайте 1 склянку цукрової пудри і рідку ваніль за смаком. Збийте жовтки до утворення щільної маси, яка взагалі не тече і досить щільно прилипає до насадок міксера. Додайте весь сир маскарпоне і повільно перемішайте до однорідності. Яєчна маса повинна бути схожа на крем. Поставте суміш в холодильник.
У чашу міксера випустіть яєчні білки, додайте дрібку солі. Помістіть чашу в лід або дуже холодну воду. Збивайте білки, поступово додаючи цукрову пудру - до 3 ст. л., до утворення щільної піни, яка не виливається з ємності, навіть якщо перевернути її.
За допомогою лопатки акуратно вмішайте білкову масу в жовтковий крем, щоб вони рівномірно з'єдналися, утворюючи однорідну масу. Це можна зробити і міксером, на малих обертах (в такому випадку є ризик розшарування крему).
У глибоку миску налийте остиглу чорну каву, додайте 100 мл кавового лікеру і 100 мл кип'яченої води кімнатної температури. Змішайте все - це буде просочення для печива. Вмочати печиво в рідину треба швидко - одним рухом і відразу ж перекладати на крем. Змастіть дно форми шаром крему товщиною 1-1,5 см.
Швидко вмочуючи печиво в кавово-лікерну суміш, відразу ж викладайте його на шар крему в формі - щільно, один до одного. Таким чином заповніть всю площу форми.
Крем розділіть навпіл. Одну частину викладіть поверх шару савоярді, просоченого кавовою сумішшю, і ретельно розрівняйте від бортика до бортика. Викладіть другий шар печива, аналогічно першому.
Змастіть його всім кремом, який залишився. Розрівняйте поверхню крему, зробивши ee плоскою.
Потім насипте какао в ситечко і струшуючи, постукуючи по ньому, насипте какао рівним шаром поверх крему. Шар повинен бути однорідним і без пропусків.
Поставте форму з тортом в холодильник. Найкраще готувати десерт напередодні, щоб час просочення і охолодження становив 12 годин або більше.
Ваш ідеальний тірамісу готовий! Смачного.
Раніше ми писали, що Євген Клопотенко дав простий рецепт ідеальних сирників, нафарширувавши їх згущеним молоком.
Також повідомлялася, кулінар поділився простим рецептом манника на кефірі. Це буде недорого і незрівнянно смачно.