Американські вчені розповіли про зв'язок кондиціонера і коронавіруса
Коронавірус у світі інфікував 2,5 мільйона чоловік. Багато людей задаються питанням, чи можна підчепити COVID-19 через кондиціонер. Американські вчені з'ясували, що це можливо.
Дослідники встановили, що в січні 2020 року в ресторані Гуанчжоу (Китай) через кондиціонер дев'ять осіб заразилися коронавірусом. Голова Постійного Комітету з новим інфекційним захворюванням і загрозам здоров'ю Харві Файнберг рекомендував адміністрації закладів громадського харчування пам'ятати про направлення повітря кондиціонера при установці столів, а також використовувати бактерицидні лампи для знищення вірусів.
Віруси, як і будь-інфекції, пил, грибок можуть накопичуватися в кондиціонерах. Вчені нагадують, що відсутність притоку свіжого повітря сприяє підтримці високих концентрацій інфекційного аерозолю, і тому перевагу потрібно віддавати максимальному постійному провітрюванню. Природна вентиляція дозволяє досягти різкого зниження концентрації вірусу і поширення інфекції через повітря.
Раніше американські вчені вже говорили про небезпеку потоків повітря в замкнених просторах, приводячи в приклад літаки — система кондиціонування і навіть потоки повітря, створені переміщенням людей, призводять до більш широкого поширення віріонів.
Як ми раніше писали, колишній санітарний лікар України вважає, що кафе і ресторани потрібно відкрити.