У школах України перевірили меню в їдальнях
В Україні провели перевірки шкільних їдалень на предмет виконання норм натурального харчування дітей, і результати виявилися зовсім не радісні. Аналіз показав, що у 25% всіх меню виявлені порушення.
Як розповіли в Держпродспоживслужбі, дослідження проводилося в 2019-му, а всього фахівці проаналізували майже 8 тисяч щоденних меню-розкладів для харчування дітей у навчальних закладах.
За словами керівниці відомства Ольги Шевченко, недотримання перспективних меню в школах викликано, зокрема, обмеженим асортиментом продуктів харчування.
В раціоні недостатньо молока, вершкового масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби та м'яса.
Так, норми харчування з основних продуктів тваринного походження здійснюються лише на 40-60%.
Крім того, калорійність добового раціону найчастіше забезпечується за рахунок продуктів із високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія). Порушується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи).
Зазначається, що торік в закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувалися тільки на 64-83%.
До речі, статистика показує, що протягом навчання у школі майже на 40% зростає кількість дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У зв'язку із цим уряд прийняв рішення направити в 2020 році 400 мільйонів гривень на обладнання харчоблоків у школах.