Помідори "пелаті" - італійський спосіб консервування, коли томати заготовлюються у власному соку і обов'язково - без шкірки.
Рецептом поділилася українська кулінарка Галина на своєму каналі в YouTube.
Нам знадобляться: помідори, за бажанням - сіль.
Приготуйте томатний сік, яким будете заливати цілі помідори: поріжте шматочками помідори, трохи проваріть, щоб вони розм'якли. Збийте блендером і перетріть через сито, щоб відділити шкірки та насіння.
Помідори помийте. Видаліть плодоніжку, а з іншого боку зробіть надріз хрест-навхрест, щоб легше відійшла шкірка.
Занурте помідори в киплячу воду зовсім ненадовго, щоб їх бланширувати. Витягніть томати в дуже холодну воду (найкраще - з льодом).
Очистіть помідори від шкірки. Закладіть томати в банки і залийте томатним соком. Можна додати півчайної ложки солі на кожну банку, а можна взагалі без солі.
Прикрийте нещільно кришками, простерилізуйте банки протягом 20 хвилин (для 1-літрової банки). Закатайте щільно кришками.
Такі помідори можна використовувати для борщу, робити соус на піцу чи готувати брускети (хліб зі шматочками томатів і спеціями).
Раніше ми писали, як заквасити огірки "в огірках".
Також повідомлялося, як приготувати домашній кетчуп на зиму.