Цвітна капуста - улюблений овоч багатьох українців. Відомий кулінар Євген Клопотенко пропонує запекти її цілком в духовці і додати туди гарбузовий соус.
Рецептом кухар поділився на своєму сайті.
"Цвітна капуста з соусом - це або закуска, або гарнір до м'ясних або рибних страв - вибирайте самі. Я розповідав, як розібрати кольорову капусту на суцвіття, як варити, запікати і готувати на мангалі, але не сказав найголовнішого – цвітну капусту можна готувати цілком. Просто прибрати нижні зелені листочки. У своєму рецепт я відварив кольорову капусту, а потім запік, але ви можете відразу запекти в духовці при температурі 180 градусів 40 хвилин, але не вмикайте режим гриля", - описав блюдо Клопотенко.
Візьміть невеликий качан цвітної капусти, нижче обріжте листя і помістіть варитися в каструлю. Додайте сіль до свого смаку і залиште на вогні до 15 хвилин після закипання. Вода повинна покрити всю капусту в каструлі.
Приготуйте гарбузовий соус до неї. Візьміть половину гарбуза, це приблизно 400 г, наріжте однаковими шматочками, а потім викладіть у форму для запікання. Додайте 2 розчавлених зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст.л. соняшникової олії і 3 гілочки розмарину. Можна використовувати 2-3 щіпки сухого розмарину. Накрийте фольгою і поставте запікатися при температурі 180 градусів на 30-40 хвилин.
Цвітну капусту дістаньте з каструлі і залиште на 10 хвилин, а потім оберніть харчовою плівкою і покладіть в морозильну камеру на 2-3 години.
Коли гарбуз готовий, приступайте до приготування соусу на його основі. Дістаньте з форми гарбуз і перекладіть в чашу блендера, додайте 1 зубчик часнику, 50 г блакитного сиру, 100 мл вершків 33% і посоліть до свого смаку. Збийте в блендері, у вас повинна вийти однорідна маса.
Дістаньте кольорову капусту з морозилки, і відправте на 30 хвилин в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Вона повинна там покритися рум'яною скоринкою.
Після полийте кольорову капусту гарбузовим соусом, можна додати перець за смаком.
Нагадаємо, що Клопотенко представив рецепт відомого салату "Мімоза", але без майонезу.