На католицьке Різдво на столі традиційно має бути не менше 12 страв. Вся сім'я збирається за святковим столом.
Які страви обов'язково повинні бути на різдвяному столі – читайте в нашому матеріалі нижче.
Різдво 25 грудня відзначають в 140 країнах світу. У святвечір, 24 грудня, зазвичай дотримуються суворого посту. А ось після сходу першої вечірньої зорі вся сім'я збирається за святковим столом.
На столі обов'язково повинна бути гуляти - традиційно її готують з вареної пшениці з додаванням маку, меду, горіхів і сухофруктів.
За святковий стіл зазвичай запрошують когось самотнього або незаможного – щоб нагодувати у велике свято ближнього.
А також за столом має бути одне місце не зайнятим – для подорожнього, який в урочистий вечір опинився в дорозі. Це пов'язано з легендою і Христі, якому колись не вистачило місця за столом.
Багато католиків готують на Різдво відразу дві перших страви - це Різдвяний борщ і грибний суп. У першій страві обов'язково повинна бути буряк, селера, цибуля і капуста, а друге готується з білих грибів.
Також на стіл ставлять вареник - з сиром, картоплею та грибами. Їх подають злегка підсмаженими та приправлені цибулею.
Частою гостею на різдвяному столі стає капуста - зазвичай це тушковане блюдо з додаванням гороху і грибів, пиріжки з капустою і закуски з квашеної капусти.
Риба - також частий гість на різдвяному столі. Це можуть бути холодні закуски у вигляді оселедця або ж тушкована риба з тертою морквою, селерою, петрушкою, цибулею і томатами.
Ще одне рибне блюдо на Різдво – заливна риба. Найчастіше використовують карпа. Якщо в родині не люблять заливне, то коропа підсмажують або запікають в духовці.
Галушки подають на Різдво не тільки в Україні, а й у багатьох інших країнах. Вони зроблені з домашнього тіста з насінням маку, сушеними фруктами та медом.
Обов'язково ставлять на стіл Різдвяний хліб і маковий пиріг. Це домашня випічка з цукатами.
Також випікають пряник - з кардамоном, анісом, мускатним горіхом і гвоздикою.
Ще один обов'язковий атрибут святкового столу – компот із сухофруктів (узвар) – туди додають сушені яблука, сливи, груші, родзинки, абрикоси та інжир.
В Англії Різдво не обходиться без індички та ромового пудингу. У Франції обов'язково готують паштет з печінки, устриць і сири.
У Данії Вас пригостять качкою або гусаком, а замість куті на стіл ставлять солодку рисову кашу з родзинками та корицею.
У Китаї християни обов'язково запікають качку по-пекінськи, а іспанці засмажують на рожні молодого порося і ставлять на стіл багато морепродуктів. У Португалії на стіл ставлять солону тушковану тріску.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що не можна дарувати дітям на день Святого Миколая.
А також розповідали про те, скільки відпочиватимуть школярі на зимові свята.