Через карантин власники закладів громадського харчування недоотримали виручку
Карантин в Україні негативно позначився на економіці країни в цілому. Однією з найбільш постраждалих областей економіки залишається приватний бізнес, в якому одним з найбільш популярних напрямків є сектор громадського харчування.
Після відновлення повноцінної роботи 54% закладів громадського харчування просіли по виручці в порівнянні з відповідним періодом минулого року, у половини з них - спад на 30% і більше. Про це свідчать дані дослідження аналітиків Poster.
"Нам стало цікаво подивитися наскільки сильно карантин вплинув на динаміку виручки: де слід карантину, а де просто щорічний тренд. Ми спеціально відібрали у вибірку цих досліджень ті заклади, які працюють в галузі вже більше трьох років. У ресторанному бізнесі багато новачків закриваються протягом першого року життя. Нам же хотілося оцінити вплив пандемії на найбільш успішні і стабільні заклади, які відкрилися задовго до карантину і встигли налагодити всі внутрішні процеси до кризи", - говорять фахівці.
Виявилося, всього 17% закладів в липні 2019 року в порівнянні з липнем 2018 року зафіксували спад виручки, тільки 6% з них просіли на 30% і більше. У 2020 році в порівнянні з 2019 роком ці показники - 54% і 28% відповідно.
В середньому виручка закладів громадського харчування в липні 2019 року в порівнянні з липнем 2018 року зросла на 46%, проти зростання на 3% з 2019 року по 2020 рік. Тобто зростання виручки у досліджуваних закладів сповільнилося більш ніж в 15 разів.
Нагадаємо, за даними опитування компанії Info Sapiens, у червні 2020 року проблема браку грошей вперше стала головною для українців.
Відзначимо, за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", в кінці червня більшість українців (53%) вважають, що економічна криза восени цього року може відбутися через некомпетентність влади.