Лосось вважається дуже корисним продуктом для людини. Це жирна риба, в якій багато жирних кислот омега-3 і корисних речовин.
Однак не весь лосось насправді корисний і потрібно знати, як відрізнити різні види лосося і не нашкодити своєму здоров'ю - читайте про це в матеріалі нижче.
Велика частина лосося в торгових точках - це риба, яка вирощена на спеціальних фермах, а не в дикій природі. Дикий лосось водиться в океанах, річках і озерах.
Але лосось дуже цінна риба і тому її стали вирощувати на спеціальних фермах. За останні два десятиліття кількість лосося збільшилася з 27 000 до 1 мільйона метричних тонн.
У природному середовищі існування лосось поїдає інші живі організми. На фермах лосося годують спеціальним обробленим, жирним і високо протеїновим кормом. Кількість дикого лосося у світі скоротилася майже вдвічі, а ось на фермах стали вирощувати велику і жирну рибу.
Поживний склад у таких риб істотно відрізняється. У фермерського лосося більше жиру, менше омега-3, набагато більше омега-6 і майже в три рази більше насичених жирів. І відповідно - більше калорій.
У дикого лосося більше мінералів, включаючи калій, цинк і залізо. Також більше полі насичених жирів, зокрема омега-3
Колір. Дикий лосось харчується рачками, крилем - вони накопичують пігмент в тілі риби та надають їй оранжево-рожевий колір. У фермерського лосося є сіруватий відтінок. Однак останнім часом в корм фермерським лососям стали додавати барвник Е161 кантаксантин.
Смак. Смак, текстура і колір філе Тихоокеанського лосося істотно відрізняється від фермерського.
Антибіотики. На фермах садки для розведення переповнені рибою і є ризик передачі інфекцій. Щоб не допустити хвороби, фермери регулярно додають в корм риб антибіотики.
Гормон. Для прискорення зростання на фермах нерідко застосовують гормони росту. Через 3-4 місяці така риба досягає ваги в 5 кг, а дикий лосось виростає до такої ваги за рік.
Омега-3. У фермерського лосося омега - 3 менше, а ось жиру й омега-6 більше. Омега-6 ми й так достатньо отримуємо з їжею. А надлишок веде до запалень. У дикому лососі набагато більше корисного омега-3.
Екологія. Фермерські господарства виробляють багато відходів і забруднюють навколишнє середовище. 30% корму, в який входять добавки, антибіотики та гормони, залишаються не з'їденими та потрапляють в простір.
Небезпечні речовини. У фермерських лососях можуть бути важкі метали, біфеніди, діоксини та пестициди.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як не купити на ринку зіпсовані продукти.
А також розповідали про те, яку їжу не можна їсти на голодний шлунок.