Як зберігати консервацію, щоб банки не здулися і не "постріляли"
Банки з консервацією будуть зберігатися довго, не здуються й не "постріляють", якщо дотримуватися певних правил.
Як вберегти заготовки від псування - читайте далі в матеріалі Styler.
Як пише Telegram "Дача. Сад та город", правил консервації слід дотримуватися від етапу вибору сировини для закруток.
Правильно підберіть овочі та фрукти:
- Вони мають бути міцні, зрілі, але не переспілі.
- Не беріть плоди з будь-якими дефектами.
- Вибирайте невеликі плоди.
- Будь-які плоди треба добре промити і піддати короткочасній обробці окропом або паром.
Стерилізація банок і кришок
- І банки, і кришки спочатку необхідно добре промити теплим розчином харчової соди (на один літр води - одна чайна ложка соди).
- Кришки треба проварити кілька хвилин у киплячій воді.
- Для стерилізації банок існує кілька способів: на пару, кип’ятіння, мікрохвильовка, духовка.
Фото: Банки з консервацією зберігатимуться довше, якщо дотримуватися правил (pixabay)
Необхідна температура зберігання:
- Пастеризовані соління та мариновані продукти - 0-15 градусів.
- Непастеризована продукція - 0-2 градуси.
- Напастеризовані варення та джеми від 0 до 20 градусів.
Чому банки можуть стріляти
Помилки у рецептурі. При консервації огірків усі інгредієнти варто додавати в тій кількості, в якій зазначено в рецепті, особливо це стосується оцту - головного консерванту.
Неправильна технологія приготування. Наприклад, погано вимиті овочі, листя хрону, парасольки кропу, зубчики часнику та листочки ягідних дерев; зіпсовані чи перезрілі овочі.
Відразу забирати банки в погріб. Часто припускаються однієї помилки: після закрутки відразу відносять банки до місця їхнього постійного зберігання.
Щоб закрутки довше стояли, їх потрібно поставити на кришки, укутати чимось теплим і залишити в такому положенні остигати приблизно на добу. Так збільшується процес пастеризації.
Раніше ми писали, як законсервувати помідори за секретним рецептом Євгена Клопотенка.
Також повідомлялося, як приготувати домашній кетчуп на зиму.