Словом "холестерин" вже не один десяток років лякають прибічників дієт і здорового харчування. Тепер ми вже знаємо про "хороший" і "поганий" холестерин, але все одно продовжуємо боятися з'їсти забагато яєць чи сала. То чи треба вважати холестерин "абсолютним злом"?
Про це розповів Віктор Мандзяк, відомий тренер і нутриціолог.
За словами експерта, "поганий холестерин", це білок, який переносить холестерин і жири з печінки до різних тканин, і з яйцями на вашій тарілці не має нічого спільного.
Дійсно, яйця, печінка і м'ясо містять холестерин, але що в цьому поганого? Адже 75% холестерину утворюється в нашій печінці, і лише 25% ми отримуємо з їжею.
Якщо ми отримуємо багато холестерину з їжі, печінка виробляє його менше. До того ж при високохолестериновому харчуванні підвищується як "поганий", так і "хороший" холестерин.
Віктор Мандзяк уточнив, що значення має не кількість холестерину в крові, а саме співвідношення різних фракцій - "хорошого" і "поганого" холестерину.
Насправді, правдивих досліджень дуже мало і провести їх непросто. Експерименти на тваринах - непоказові, бо різні істоти по-різному реагують на холестерин.
Спостереження за людьми, які споживають забагато холестерину, також непоказові. Адже такі індивіди, як правило, малорухливі, споживають мало клітковини і багато насиченого жиру. Ці фактори самі по собі - ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Тож, реальних досліджень фактично нема.
Як правило, всі продукти, що містять холестерин, містять дуже багато насичених жирів. Наприклад, ті ж курячі яйця містять набагато більше холестерину по відношенню до насиченого жиру.
Проте дослідження не доводять зв'язок між споживанням яєць і серцево-судинними захворюваннями.
Лікар підсумував, що істинна причина ССЗ - сучасний спосіб життя, гіперкалорійна дієта, бідна на цільну рослинну їжу, але багата жирами, алкоголь, цигарки та малорухливий спосіб життя.
Раніше ми писали про напівпрозорих мушок перед очима. Що це таке, і чи треба непокоїтися.
Також повідомлялося, чи шкідливо пити воду під час прийому їжі.