В Україні розпочався грибний сезон і, хоча бродити по лісах заборонено в багатьох областях, українці вже активно збирають гриби. І також активно реєструються випадки отруєння.
Як правильно збирати гриби, їх вживати та не отруїтися - читайте в матеріалі нижче.
У Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики захворювань МОЗ повідомили, що зареєстровано п'ять випадків отруєння грибами. Зараз двоє людей перебуває в лікарні - з підозрою на отруєння грибами.
Непереносимість грибів. У грибах є хітин - грибна клітковина, яку не кожен шлунок може переварити. До 12 років у дітей і у людей похилого віку ферменту для перетравлення хітину дуже мало.
Неправильна обробка грибів або неправильна технологія приготування.
Змішування їстівних грибів і отруйних в одному кошику. Часто в кошик потрапляє бліда поганка і це призводить до дуже сильних отруєнь. Досить навіть шматочка цього гриба в кошику або каструлі, щоб викликати важкі наслідки.
Вживання отруйних грибів або грибів, які ввібрали занадто багато токсинів.
Перші симптоми отруєння грибами: блювота, біль в животі, розлад травлення. Може бути підвищення температури тіла.
Якщо блювоти немає, то можна самостійно промити шлунок, прийняти ентеросорбент і випити сольовий розчин. І викликати лікаря.
Якщо стан гірше, то потрібно викликати екстрену медичну допомогу або їхати в лікарню самостійно.
Лікарі просять зберегти залишки грибів, щоб легше було встановити діагноз і вибрати відповідні ліки.
Не займайтеся самолікуванням, при перших ознаках отруєння - зверніться за медичною допомогою. Гриби дуже токсичні й можуть отруєння може призвести до смерті.
До речі, раніше ми писали про те, як надати першу допомогу при набряку Квінке - найсильнішої алергічної реакції.
А ще розповідали про те, як правильно надати допомогу при нудоті та блювоті, якщо поруч нема лікаря.