Томатна паста злетіла в ціні в українських магазинах. І частина товару зараз в супермаркетах - імпортна. Це пов'язано з окупацією Херсонської області, з якої помідори постачають в усі інші регіони, а також на заводи з виробництва томатного соку і пасти.
Томатну пасту можна приготувати самостійно за дуже простим рецептом. Як це зробити - читайте в матеріалі нижче.
Помідори потрібно добре помити та зрізати всі зіпсовані частини або пом'ятості. Вибирайте стиглий і м'ясисті помідори для пасти.
Опустіть помідори на 5 хвилин в окріп, а потім видаліть плодоніжки та шкірку. Потім подрібніть помідори та цибулю. Складіть все в каструлю і поставте тушкуватися на 5-10 хвилин. Потім злийте сік.
Овочі подрібніть до однорідного стану за допомогою блендера або м'ясорубки. Додайте цукор і сіль. Знову викладайте в каструлю і додавайте лавровий лист. За бажанням і смаком можна використовувати запашний перець, перець чилі, сушений кріп або петрушку.
Варіть пасту на невеликому вогні до бажаної густоти - від 2 до 3 годин. В кінці варіння додайте оцет.
Простерилізуйте банки та кришки. Гарячу томатну пасту розлийте по банках і закатайте кришками. Зберігати можна без холодильника. Пам'ятайте, що цукор, сіль і оцет - обов'язкові інгредієнти, бо вони допомагають пасті зберігається довше.
Помідори миємо, сушимо, віджимаємо на соковижималці. Готовий сік заливаємо в поліетиленовий пакет і підвішуємо на ніч, щоб зійшла зайва рідина.
Вранці густу пюреобразну масу викладаємо в алюмінієву каструлю і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, додаємо сіль і варимо ще 15 хвилин.
Пасту потрібно весь час помішувати, щоб вона не пригорала і не "стріляла". Вогонь потрібно зменшити.
Готову пасту розкладаємо по сухим підготовленим банкам і швидко закриваємо. Тримаємо під ковдрою ще 6 годин, а потім відправляємо в комору на зберігання.
До речі, раніше ми писали про те, як зробити консервацію за рецептами кращих кулінарів Італії.
А ще розповідали про те, які секрети допоможуть вам зробити ідеальні деруни.