Готуємо бісквіт за рецептом Клопотенка. Секрет пишних коржів з трьох інгредієнтів
Кулінар Євген Клопотенко розповів, як приготувати ідеальний бісквіт, який вийде пишним і не "впаде" при випіканні. Ресторатор каже, що такі коржі можуть стати, як основою для різних десертів, так і самостійною стравою для гостей, які раптово нагрянули на чай.
Рецептом бісквітних коржів кулінар поділився на своєму сайті.
Кулінар каже, що для справжнього бісквіта потрібно всього три інгредієнта: яйця, цукор, борошно. А спекти його можна, як у звичайній духовці, так і в мультиварці.
Щоб збалансувати смак при бажанні можна додати трохи ванілі (ванільного цукру) і солі - 1-2 щіпки.
Також можна експериментувати, додаючи корицю, мускатний горіх, імбир і цедру лимона.
Фото: Так буде виглядати наш бісквіт (klopotenko.com)
Секрети ідеального бісквіта
Яйця повинні бути кімнатної температури. Якщо ідея приготувати бісквіт виникла спонтанно, покладіть яйця в теплу воду.
Збивати можна, як окремо, так і разом. Ємність для білків краще брати металеву і обов'язково суху. Якщо буде крапля жиру або води, "стійких піків" не вийде. Добре збиті білки не випадуть, якщо ви перевернете посуд з ними.
Жовтки збиті з цукром повинні посвітлішати і перетворитися в кремову консистенцію.
Після того як все збито, білки потрібно акуратно ввести за допомогою силіконової лопатки в жовткову масу з цукром.
Клопотенко каже, що збивати можна просто яйця з цукром, поки маса не збільшиться в тричі. Такий бісквіт теж вийде пишним.
Борошно потрібно вводити в суміш дуже акуратно, не поспішаючи, за допомогою силіконової лопатки, ніжно вимішуючи. Не сипте борошно в одне місце, розподіляйте по всій поверхні. І чим менше рухів при перемішуванні, тим краще результат.
Інгредієнти для бісквіта і приготування
Нам знадобляться:
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 110 г борошна
Збийте яйця до щільної і пишної піни за допомогою блендера з насадкою віночком, планетарного або звичайного міксера. Після того, як яйця зіб'ються, додайте 150 г цукру і продовжуйте збивати на середніх оборотах.
Коли маса збільшиться в об'ємі в 3 рази, необхідно ввести 110 г борошна і акуратно перемішати силіконовою лопаткою. Можна використовувати мінімальні обороти міксера.
Випікати бісквіт Клопотенко радить в круглій розбірній формі. Для цієї кількості інгредієнтів потрібна форма діаметром 24-26 см. Якщо у вас форма 28-30 см, то пропорції потрібно збільшити.
Дно форми застеліть вощеним пергаментом і акуратно вилийте тісто, щоб воно рівномірно розподілилося. Також пергамент можна змастити вершковим маслом.
Бісквіт можна готувати в мультиварці. Для цього необхідно чашу змастити вершковим маслом, акуратно викласти суміш з яєць, цукру і борошна. Поставити режим "Випічка" і готувати 40 хвилин.
Після того, як мультиварка вимкнеться, не поспішайте діставати бісквіт, залиште його на 15 хвилин, не відкриваючи кришку, по закінченню цього часу відкрийте і нехай бісквіт повністю охолоне, а тільки потім дістаньте його з чаші мультиварки.
Бісквіт можна випікати в духовці, яку необхідно розігріти до 180 градусів на режимі верхнього і нижнього нагріву і встановити форму на середній рівень. Для випічки коржа знадобиться 30-35 хвилин. Відкривати духовку при випіканні бісквіта не можна, тому що він може впасти.
Коли бісквіт буде готовий, дістаньте його з духовки і дайте повністю охолонути у формі. Потім розберіть форму і дістаньте бісквіт.
Раніше Євген Клопотенко також розповів, як приготувати смачне сирне печиво всього за 15 хвилин.
Також ресторатор поділився секретом приготування справжнього листкового тіста вдома.